TOLERANTAN VRTIĆ Priznanje za Čarobno ogledalce: Nismo svi isti, ali smo jednaki

Tijekom 2016. godine Dječji vrtić ‘Čarobno ogledalce’ iz Varaždinskih Toplica dobio je pozivnicu FINI zavoda Radeče za uključivanje u međunarodni projekt ‘Say hello to the world’.

– Prepoznavanjem vrijednosti, kvalitete i ciljeva projekta kao sličnih ciljevima Kurikuluma vrtića, uključili smo se u projekt ‘Say hello to the world’ u pedagoškoj godini 2016/2017. Naš vrtić partner u ovom projektu bio je dječji vrtić ‘Nykštukas’ iz grada Plunge u Litvi – kaže ravnateljica vrtića Kristina Šajatović Ledić.

Dodaje kako su djeca kroz igru, superviziju mentora i program ‘Pet prstiju’ učila o različitim kulturama i tradicijama, predstavljajući svoje okruženje i istražujući širi svijet. Pri tome su, napominje, razvijala nacionalnu i građansku svijest, učila o sigurnom korištenju računala te riječi na stranom jeziku.

– Tako djeca otkrivaju multikulturalne razlike i navikavaju se na prihvaćanje različitosti, što im pomaže da prevladaju predrasude i stereotipe te smanjuju netoleranciju – objašnjava ravnateljica.

Cjelokupna komunikacija se odvijala preko videopoziva kojima se pristupa preko ‘My Hello’ aplikacije. Svaki vrtić koji je uključen u projekt ‘Say hello to the world’ i koji ga uspješno provede, na kraju dobiva častan naziv ‘Tolerantan vrtić’.

Tako je certifikat s takvim nazivom prije par dana stigao i na adresu topličkog vrtića.

– Uključivanjem u projekt naš vrtić obvezao se sudjelovati u projektiranju i izgradnji ‘Tolerantnog vrtića’ kao načina života. Time želimo podići multikulturalnu svijest, prihvatiti različite tradicije i utjecati na širu populaciju kako bi pomogli u poticanju i održavanju tolerantnijeg okruženja. Naslov ‘Tolerantan vrtić’ ukazuje djeci da iako nismo svi isti, mi smo ipak jednaki – zaključuje o biti projekta ravnateljica Kristina Šajatović Ledić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije