Vijesti / Društvo

FOTO Međimurska županija pomaže rad više od 2500 osoba s invaliditeta

FOTO Međimurska županija pomaže rad više od 2500 osoba s invaliditeta

Međimurska županija osiguranim sredstvima u Proračunu i ove je godine pokazala brigu za svojih oko 2500 osoba s invaliditetom. Uspješan nastavak suradnje potkrijepili su danas potpisom 180 tisuća kuna vrijednih Sporazuma o sufinanciranju aktivnosti osoba s invaliditetom Međimurske županije, župan Međimurske županije Matija Posavecpredsjednici te predstavnici 11 udruga i Saveza osoba s invaliditetom Međimurske županije.

Veseli me što ovakve susrete imamo svake godine, koji osnažuju našu suradnju. Prije svega čestitam Vam svima, ne samo na ovom potpisu, nego na dosadašnjem radu i činjenici da ste svojim članovima omogućili da su ravnopravni članovi društva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naše udruge imaju rezultate koji su među najboljima u Hrvatskoj, a često puta govorimo da je svaka zajednica onoliko uspješna koliko je uspješna njena najslabija karika, a naša je primjer dobre prakse upravo zahvaljujući Vama“, rekao je tom prilikom međimurski župan, dodao kako je unatoč ugovornoj obavezi do kraja godine, pola iznosa svakoj udruzi isplaćeno već danas, jer je svjestan velikog broja aktivnosti i događanja, a posebice projekata, gdje upravo partnera nalaze u Međimurskoj županiji.

Sporazume su potpisali predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Marija Ciglar, ujedno i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, zatim predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije Mirela Igrec, predsjednik Udruge invalida rada Međimurske županije Zlatko Novak, u ime Društva multiple skleroze Međimurske županije Mateja Perhoč, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branko Baksa, ispred Udruge Pomoć neizlječivima predsjednica Renata Marđetko, iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije ravnateljica Marija Puklek, predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović, predsjednica Udruge za sindrom Down Međimurske županije Višnja Horvat, iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije predsjednica Tea Mikec, te iz Udruge za autizam „Pogled“ predsjednik Dalibor Kuhta. Ugovori su potpisani uz prisustvo zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca i voditeljice Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Sonje Tošić-Grlač.

Zahvaljujem županu i cijelom Upravom odjelu za društvene djelatnosti koji nas prate u svim aktivnostima, bilo projektnim, bilo programskim. Imamo puno potreba često tražiti partnerstva vezana za naše natječaje koje prijavljujemo kao udruge i nikada nismo dobili odbijenicu. Željela bih naglasiti da će ove godine svaka udruga dobiti po 15 tisuća kuna za prijavljene programske aktivnosti što nije dosta, no puno će nam značiti.

Ovaj novac nije samo davanje Međimurske županije u financijskom smislu, već je podrška koju Županija daje udrugama s invaliditetom velika, te su nam uvijek na usluzi u bilo kojoj potrebi. Posebno bih željela istaknuti zapošljavanje koordinatorice Saveza udruga osoba s invaliditetom uz koju pokrećemo razne projekte i dižemo savez na viši nivo odnosno da proširimo programske i projektne aktivnosti“, naglasila je pritom predsjednica Saveza, zahvalila u ime svih dobitnika te dodala kako će ujedno s Međimurskom županijom kao suradnikom ili nositeljem biti dio natječaja za zapošljavanje ciljanih skupina žena iznad 50 godina, koje su trenutno bez posla.

Veoma važno za naše članstvo bi bilo uključiti roditelje koji imaju djecu s teškoćama u razvoju i nisu zaposleni, a također su ciljana skupina, te bismo željeli povezati ove dvije grupacije ljudi. Ovo je sasvim sigurno hvalevrijedna inicijativa Županije, kao i na svim projektima“, zaključila je Ciglar.

„Pokušavamo biti partneri na mnogim europskim projektima gdje želimo privući sredstva iz drugih izvora kako bi pomogli radu naših udruga. No osmišljavamo projekte i sami, pa tako jedini u Hrvatskoj sufinanciramo, zahvaljujući ujedno upravo udrugama civilnog društva, osobne asistente u vrtićima, svjesni kako svaki takav projekt utječe na kvalitetu života u našoj sredini“, zaključio je Posavec, pritom pohvalivši Renatu Marđetko zahvaljujući kojoj smo jedan pozitivan primjer razvoja palijativne skrbi u Međimurju, te predsjednicu Ciglar koja stvara našu prepoznatljivost uspješnim projektima i aktivnostima.

„Ove udruge čine jednu širu skupinu našeg društva što podrazumijeva odgovornost i obavezu lokalne zajednice. Zbog toga im na ovaj način poručujemo kako s naše strane imaju apsolutnu podršku, a svaki je projekt rađen s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu“, zaključio je župan, te iskoristio priliku zahvaliti svim volonterima koji su uključeni u rad udruga ili na bilo koji drugi način doprinose brizi osoba s invaliditetom.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci