Vijesti / Društvo

TJEDAN DOJENJA Cilj je osnivanje banke humanog mlijeka za prijevremeno rođene

TJEDAN DOJENJA Cilj je osnivanje banke humanog mlijeka za prijevremeno rođene

Međunarodni tjedan dojenja već se tradicionalno obilježava od 1. do 7. kolovoza, s ciljem senzibilizacije javnosti na temu dojenja i pokretanja dodatnih aktivnosti promicanjem važnosti prirodne prehrane.

Ovogodišnji tjedan dojenja obilježava se pod motom 'Podržimo dojenje zajedno', a u tijeku je izrada Prijedloga nacionalnog programa za zaštitu i i promicanje dojenja u RH od 2017. do 2020. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan od značajnih ciljeva je organizacija banke humanog mlijeka za provođenje prehrane majčinim mlijekom u Jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja.

Na taj način osiguravamo kvalitetnije preživljavanje svoj prijevremeno rođenoj djeci kao i bolesnoj novorođenčadi koja iz medicinskih razloga ne mogu biti hranjena mlijekom svoje majke.

Prikupljeno mlijeko se obrađuje kako bi bilo zdravstveno ispravno. Sve je to uvršteno u Strateški plan Ministarstva zdravstva.

Kako bi se sve to i ostvarilo s ciljem prikupljanja donacija, UNICEF će u Zagrebu 9. i 10. rujna organizirati humanitarnu utrku Mliječna staza.

- Neosporno je da dojenje ima široki društveni aspekt te se kroz uključivanje šire zajednice stvara nova društvena klima i spoznaja o važnosti osiguravanja prirodne prehrane kao važnog koraka na ulasku djeteta u život - ističe pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš te naglašava dobrobiti dojenja - pravilan rast i razvoj, bolji psihomotorni i razvoj imunološkog sustava, te manji rizik od upale dišnih puteva i upale srednjeg uha, smanjenje pojava alergija, astme ili ekcema.

- Dojena djeca ostvaruju bolji emocionalni i društveni razvoj, majčino mlijeko svojim sastavom zadovoljava sve potrebe djeteta za hranom i tekućinom u prvim mjesecima života. Preporuka je stoga ekskluzivno dojenje do 6. mjeseca djetetova života - naglašava dr. Kolarek Karakaš.

Industrijski proizvedeno mlijeko nastoji se približiti sastavu majčinog mlijeka, što je nemoguće jer se sastav majčinog mlijeka mijenja u toku podoja. U slučaju da majka nema mlijeka, preporuka je adaptirano mlijeko ili kravlje mlijeko iz boce.

Pedijatrijska ordinacija dr. Mirjane Kolarek Karakaš jedina je ambulanta u Varaždinskoj županiji koja posjeduje UNICEF-ovu licencu 'Savjetovalište - prijatelj dojenja'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci