Vijesti / Društvo

VOZAČI, OPREZ! Kamere za nadzor brzine uskoro na dvije nove lokacije u gradu

VOZAČI, OPREZ! Kamere za nadzor brzine uskoro na dvije nove lokacije u gradu

Od kraja svibnja prošle godine stanje na cestama na području grada Varaždina prate kamere za nadzor brzine koje su postavljene na nekoliko lokacija.

Nakon više od godinu dana policija je zadovoljna realizacijom tog projekta, no u pripremi su neke nove lokacije na kojima će one biti postavljene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na dionicama cesta gdje su postavljene kamere bilježimo manje prometnih nesreća, gotovo da ih i nema. Osim toga, uvjereni smo da su pridonijele i tome da ove godine bilježimo manji broj nesreća nego prošle godine – započeo je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u Policijskoj upravi varaždinskoj, dodavši kako vozači na mjestima gdje su kamere u pravilu poštuju ograničenje brzine.

Na području grada Varaždina trenutno je postavljeno pet kućišta na pet lokacija, no treba istaknuti kako se u svim kućištima ne nalaze kamere.

- Dvije kamere selimo, no ne dajemo informacije gdje se one trenutno nalaze, a kućišta su postavljena u Zagrebačkoj ulici (na raskrižju s Cehovskom ulicom), Ulici braće Radić (nedaleko od raskrižja s Križanićevom ulicom), u Hrašćici (nedaleko od raskrižja s jugozapadnom obilaznicom grada Varaždina), Trnovcu (u blizini Auto kuće Kušen), dok ćemo kućište koje je do sad bilo u blizini benzinske postaje Kero benz preseliti na kritičniju dionicu - prema Lužanu, nedaleko restorana Lagus na Varaždin Bregu. Naime, na toj smo dionici u rujnu prošle godine zabilježili najtežu prometnu nesreću u posljednjih deset godina kad su smrtno stradale četiri osobe – rekao je Posavec.

Uskoro kamere na dvije nove lokacije

Uz postojeće lokacije, ubrzo će u gradu biti postavljena nova kućišta i kamere.

- Nove kamere bismo trebali dobiti za dvije nove lokacije – u Koprivničkoj ulici (na dionici između semaforiziranog raskrižja na Banfici te problematičnog semaforiziranog raskrižja Koprivnička – Međimurska) te na Istočnoj obilaznici grada Varaždina (u blizini tvrtke Solvis).

Posavec je istaknuo kako će novina biti ta da će obje kolničke trake na spomenutim lokacijama biti pokrivene kamerom.

- Na tim lokacijama kućišta će biti u paru i sa svake će strane snimati po jedna kamera jer je tamo riječ o ukupno četiri prometne trake, a time će biti obuhvaćeni svi smjerovi vožnje.

U Trnovcu neki jure i 145 km/h!

U PU varaždinskoj su zadovoljni podizanjem razine sigurnosti u prometu kojoj su zasigurno pridonijele i kamere, no još uvijek postoje vozači koji nesavjesno voze.

- Najviše prekršaja bilježimo u Ulici braće Radić, zatim Hrašćici, potom Zagrebačkoj ulici, a najmanje u Trnovcu jer je tamo relativno visoko ograničenje brzine, čak 70 kilometara na sat.

Posavec je naveo i rekordera po počinjenju prekršaja, ali i brzine koje se postižu na nekim relacijama.

- Muškarac je u roku dva mjeseca prekoračio dvadesetak puta brzinu, poslali smo mu čak dvadeset kazni odjednom, što je oko 20 tisuća kuna! Od izmjerenih brzina istaknuo bi one u Zagrebačkoj ulici, gdje je utvrđena brzina od 113 km/h, u Hrašćici 120, a u Trnovcu bilježimo i do 145 km/h – kazao je.

Iako postoji tolerancija brzine, koja je u početku, ističe Posavec, iznosila do 30 km/h, policija sama određuje koliki je taj prag.

- Trenutno smo odlučili spustiti granicu tolerancije na 26 km/h, što ne znači da sutra ta tolerancija možda neće iznositi 20 km/h ili manje. Ostavljamo si mogućnost da sami odlučujemo ovisno o problematici, a vozači neka se time previše ne opterećuju, 10 kilometara je minimalna tolerancija koju uvijek uzimamo u obzir zbog mogućnosti pogreške mjernih uređaja.

Kamerama se sankcioniraju brojni prekršaji u prometu

Ukoliko vas kamera na nekoj od lokacija snimi u prekršaju, policija vlasniku vozila, u roku od deset dana, dostavlja obavijest o počinjenom prekršaju.

- Nakon toga je vlasnik vozila u roku od 15 dana dužan dostaviti podatke o vozaču koji je upravljao vozilom, a ukoliko to ne učini dobit će kaznu u iznosu od 2 tisuće kuna. Isto tako kažnjavamo ukoliko se dostave nevjerodostojni podaci o vozaču. Nerijetko vidimo na fotografiji kako je autom upravljala žena, a dostave nam se podaci o muškoj osobi – rekao je Posavec, dodavši kako kamere imaju visok stupanj rezolucije tako da je potrebno dostaviti vjerodostojne podatke.

Ono što vjerojatno neki ne znaju jest činjenica da se kamerama mogu utvrđivati i drugi prekršaji poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, korištenja mobitela uporabom ruku za vrijeme vožnje, nepropisnog pretjecanja i sl.

- Gdje vidimo da ima elemenata i drugih prekršaja, kažnjavamo i to. Tako je primjerice za prekoračenje brzine predviđena kazna 1000 kuna, mobitel i pojas svaki po 500 kuna, nepropisno kretanje suprotnom prometnom trakom dodatnih 300 kuna. Sve u svemu, nesavjestan vozač može 'sakupiti' dosta kazni.

Posavec nadalje navodi kako se najstrože kažnjavaju dvostruko veća prekoračenja od dopuštene brzine.

- Raspon kazne za taj prekršaj je od 5 do 15 tisuća kuna, uz 3 negativna prekršajna boda i oduzimanje vozačke dozvole od 1 do 12 mjeseci.

Poboljšano stanje sigurnosti na prometnicama

Ipak, najvažnije od svega je da su kamere doprinijele konačnom cilju – poboljšanju stanja sigurnosti na cestama.

- Upravo iz tog razloga apeliram na sve upravljače cesta i jedinice lokalne samouprave da razmisle o nabavi kamera ili barem kućišta. Kamere postavljene u Varaždinu nabavljene su sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Svjesni smo kako je riječ o velikom izdatku, cijena jednog kućišta za kameru je čak 70 tisuća kuna, no postavlja se pitanje: Koliko košta jedan ljudski život? Neprocjenjivo – zaključio je Posavec.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci