Vijesti / Društvo

Piškornica kupuje MBO postrojenje u Brezju, građani 7. mjesnog odbora zabrinuti

Piškornica kupuje MBO postrojenje u Brezju, građani 7. mjesnog odbora zabrinuti

Tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište iz Koprivničkog Ivanca planira kupiti tvornicu za mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada od tvrtke C.I.O.S. MBO Varaždin i za tu se investiciju već zatvara financijska konstrukcija.

> Varaždin nacionalno smetlište? 'Nije točno, građani ne trebaju biti zabrinuti'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potvrdio je to direktor Piškornice Mladen Jozinović koji kaže da je u tijeku 'due diligence', dubinska procjena financijske situacije, ali i procjena vrijednosti tvrtke koju žele preuzeti.

Izrađena je i investicijska studija koja je u postupku odobravanja u banci. Neslužbeno se može čuti da je procijenjena vrijednost MBO tvornice u Varaždinu oko 15 milijuna eura.

Kazne za neobrađen otpad

- Za finalizaciju transakcije potrebno je odobrenje Grada Varaždina, kojem je poslan nacrt tripartitnog sporazuma. Dođe li MBO postrojenje u Brezju u vlasništvo tvrtke, to će županijama osnivačicama regionalnog centra za gospodarenje otpadom pomoći da izbjegnu plaćanje visokih kazni koje je propisala Europska komisija u razdoblju dok se centar ne sagradi. Riječ je o financijskim sankcijama za neispunjavanje obveza u obradi otpada, zatvaranju klasičnih odlagališta i oporabi najmanje 50 posto otpada, a koje se penju i do više tisuća eura na dan. Također, prema podzakonskim aktima koji će uskoro stupiti na snagu, Fond za zaštitu okoliša naplaćivat će kazne od 350 kuna po toni neobrađenog otpada – rekao je Jozinović.

MBO tvornica bila bi neka vrsta međufaze do izgradnje i dobivanja dozvole za regionalni centar Piškornica, u vlasništvu četiriju sjevernih županija i općine Koprivnički Ivanec.

U tvornici bi se obradio i dio bala koje već godinama stoje u Brezju na ulazu u Varaždin.

No s tom viješću nisu zadovoljni u 7. mjesnom odboru u Varaždinu, gdje građani već 12 godina žive u blizini više od 100.000 tona uskladištenih bala otpada i boje se da će se u Varaždinu na obradu dopremati i otpad iz nekoliko županija.

- Bale više nisu ni upotrebljive na način da ih se stavlja u MBO postrojenje jer se nema što s njima raditi. Tvornica čak nije ni potpuno dovršena pa da bi se iz bala izvlačio otpad koji bi se mogao preraditi u gorivo – ističe predsjednik MO-a Juraj Rožić, koji predlaže da se postrojenje, koje se nalazi na zemljištu u vlasništvu Grada, jednostavno rastavi i premjesti u Piškornicu.

- Zašto prvo kamionima voziti sav otpad u Varaždin, obrađivati ga i onda pretovarivati i voziti u Piškornicu? – pita Juraj Rožić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci