Vijesti / Društvo

Na varaždinskom placu ove subote uživajte u pečenim kestenima, pitama, keksima

Na varaždinskom placu ove subote uživajte u pečenim kestenima, pitama, keksima

Varaždinska tržnica će u subotu, 14. listopada, obilježiti Dan kestena.

Tim povodom posjetiteljima će se besplatno podijeliti 20 kilograma pečenih kestena, dok će članice Udruge 'Žene iz centra svijeta' nuditi kekse, pite i medenjake od kestena. Za glazbeni ugođaj, na placu će im se pridružiti tamburaši iz sastava 'Špancir'.

A da bi plac toga dana zasjao u posebnome 'jesenskome ruhu', pobrinut će se čak 13 dječjih vrtića iz Varaždina i okolice koji će svojim radovima i porukama ukrasiti cijelu tržnicu. Jedinstvenom izložbom crteža i radova koja će biti postavljena na svim stupovima tržnice, predškolska djeca pokazat će posjetiteljima i prodavačima kako izgleda jesen u njihovom vrtiću. Najteži zadatak na ovome događaju imat će komisija za izbor najboljih vrtićkih radova, jer tri najbolja prema njihovoj ocjeni Gradska će tržnica nagraditi košarama sezonskog voća.  

Danom kestena na varaždinskome placu želi se ukazati na izuzetnu vrijednost ove namirnice koja s pravom nosi titulu 'kralja jeseni'.

Iako se najčešće peče i kuha, kesten ima neiscrpnu primjenu u gastronomiji. Koristi se za pripremu pirea, juha te drugih slatkih i slanih jela. Zbog velike količine vlakana koje sadrži, pozitivno djeluje na probavu i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Kao namirnica bez glutena, a s visokom razinom škroba,  osobito se preporučuje u prehrani celijakičara.

Na varaždinskome placu ovih je dana među najtraženijim artiklima, a ponuda je bogata.

Kestenu uz bok, tržnica je puna i drugih sezonskih proizvoda poput mandarina i vrganja.

Iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve ljubitelje jesenskih plodova da ne propuste Dan kestena, druženje i uvijek dobru atmosferu na placu.

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!