Vijesti / Društvo

FOTO Obrana od poplave: U Varaždinu održana međunarodna vježba civilne zaštite

FOTO Obrana od poplave: U Varaždinu održana međunarodna vježba civilne zaštite

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirala je danas, 12. listopada, ispred varaždinske Arene terensku vježbu civilne zaštite 'IPA FLOODS Varaždin 2017.'.

Cilj projekta je razvoj operativnih kapaciteta za pružanje međunarodne pomoći u slučaju poplava, a sudjelovali su operativni timovi iz sedam zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Turske i Albanije, Njemačke i Italije.

Ekipe su na terenu bile od 6.30, a cijela vježba je trajala do 17 sati.

- Ujutro smo počeli raditi zečji nasip, uz pretpostavku da će se dići razina vode. Također, pretpostavka je i da se ne možemo sami odraditi obranu od poplava te, s obzirom da imamo pravo tražiti međunarodnu pomoć, to smo uradili i kolege iz osam stranih zemalja su došli u pomoć. Tu su već četiri dana i nakon što su sanirali stanje na Plitvici i Bednji, danas imamo prikaz obrane od velikih voda Drave na temelju njihovih modela i načina postupanja - kazao je Ivica Labaš, zapovjednik JVP-a Varaždin.

- Na terenu je oko 230 stranih izvođača svih radnji koje treba provesti. Iskoristili smo priliku da naše snage uvedemo u vježbu te također od jutra simuliramo spašavanje 22 markiranta koji su bili zaborabljeni u poplavi, a Crveni križ preuzima ozlijeđene. Osim toga, u jednoj od naplavina je i eksplozivna naprava koju je donijela rijeka. Postupa se u skladu s procedurom, pirotehničari Policijske uprave izlaze na teren i simuliraju kako se naprava uništava, odnosno kako se situacija dovodi na sigurnu razinu - iznio je Labaš detalje cijele vježbe.

Evo kako je to izgledalo na terenu!

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!