Vijesti / Društvo

FESTIVAL TIKVE Radionice, izbor najljepše i najveće tikve 28. listopada na placu

FESTIVAL TIKVE Radionice, izbor najljepše i najveće tikve 28. listopada na placu

Na varaždinskome placu se u subotu, 28. listopada, od 9 sati, održava 5. Festival tikvi. Tim provodom posjetitelje očekuje obilje proizvoda od tikve koje vrijedi isprobati, radionice i izbor najljepše i najveće tikve, uz atraktivan nastup KUD-a 'Anka Ošpuh' iz Ludbrega.

Savijače od maka i tikve, zlevanke, gibanice, pite, kruh i pogače od buče dio su ponude koje će na događaju nuditi udruge žena 'Kelemen' i Trnovečko srce' te obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Rožić. Varaždinski plac ujedno se ističe najbogatijom ponudom bučinih ulja u regiji jer nudi ga čak 28 stalnih zakupaca koji posjeduju važeće certifikate o porijeklu i kvaliteti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No osim što je ukusna, buča je i omiljena inspiracija za gastrokreativce koji ju rezbare i ukrašavaju, te od njih stvaraju prava umjetnička djela. Posebno atraktivne bit će stoga radionice izrade dekoracija od buče. Profesionalne kuharice iz hotela Minerva posjetiteljima će uživo demonstrirati kako se izrađuje primjerice, ukrasna košara. Bit će tu još mnogih iznenađujućih oblika, a svi zainteresirani moći će naučiti ovu vještinu.

Povodom Festivala tikve Gradska tržnica organizirala je i natječaj za učenike 3. i 4. razreda, za izbor najljepše bundeve, u kojemu sudjeluju varaždinske II., IV., VI. i VII. osnovna škola. Najljepši primjerci bit će izloženi na Festivalu, a najbolji će sudionici biti nagrađeni zdravim slatkim paketima s varaždinskog placa.

Osim ovoga, nagrađeni će biti i svi vlasnici koje je priroda obdarila najvećim primjercima tikava. Na Festivalima tikve održanima na placu 2013. i 2014. godine, pobjedu u izboru najveće tikve odnio je Marijan Vrček iz Jalkovca. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li ove godine nastaviti tradiciju ili će mu se pojaviti vjerodostojan izazivač.

U svakome slučaju, vrijedi pokušati jer nagrada za trećeplasiranu tikvu iznosi četiristo, drugoplasiranu šesto, dok će vlasnik najveće tikve biti nagrađen sa čak tisuću kuna.

Festival tikve na varaždinskome se placu održava po peti puta i jedan je od najposjećenijih događaja.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!