Vijesti / Društvo

ODRŽANA znanstveno-stručna konferencija posvećena djelu dr. Rudolfa Steinera

ODRŽANA znanstveno-stručna konferencija posvećena djelu dr. Rudolfa Steinera

Na Sjeveru s Rudolfom Steinerom, nazvana je znanstveno-stručna konferencija posvećena djelu dr. Rudolfa Steinera, održana 7. listopada 2017. godine dijelom u Varaždinu, na Sveučilištu Sjever, a dijelom u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Skup su zajednički organizirali Sveučilište Sjever, Centar dr. Rudolfa Steinera, Institut za medije JI Europe, Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja (CFM) i Hrvatsko filozofsko društvo - Sekcija za filozofiju medija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, dipl.inf., a prenijeta je i podrška dr. sc. Gvozden Flega, bivšeg ministra znanosti i tehnologije kao i rektora dr. sc. Marina Milkovića.

Na konferenciji je sudjelovalo dvadesetčetvero predavača iz četiri zemlje, koji su, svaki na svojem području istraživanja nastojali osvijetliti djelo čovjeka koji je zadužio svijet donoseći znanja koja su, svakako, nadilazila vrijeme u kojem je živio.

Rudolf Steiner, znanstvenik, erudita i duhovni istraživač, rođen je u Donjem Kraljevcu 1861. godine kao sin željezničkog službenika. O mjestu svog rođenja sam Rudolf Steiner u svom govoru Rusima, koji je održao 11. travnja 1912. u Helsinkiju kaže: 'Svi oni koji su bili izvanjski nositelji one krvi iz koje ja potječem, oni su porijeklom iz njemačkog područja Austrije; tamo ja nisam mogao biti rođen. Ja sam bio rođen u slavenskom području, u području za koje se stranim predstavlja čitav milje i čitava osobitost iz koje dolaze moji preci. Pored germanskog i slavenskog elementa, u ovom području je prisutan i treći, poznat još i kao keltski.' što kasnije njegova supruga, Marie Steiner pojašnjava: 'U slavenstvo zaronjeno njemstvo, iznutra praizvorna snaga keltskog roda.'

Tako polazeći od analize povijesnih prilika u vrijeme rođenja Rudolfa Steinera o njemu govore mr. sc. Vladimir Kalšan i Miljenko Horvat, dipl. inf., dok Josip Šimunko, dipl. pol. govori o 'svetim trokutima', mjestima na kojima su građene crkve u Međimurju, o čemu se malo, ili gotovo ništa ne zna.

A upravo je dr. Rudolf Steiner govorio o kozmičkim ritmovima, i da sve u prirodi slijedi svoj prirodni takt te je u tome tajna sklada između čovjeka i prirode, radi li se o etero-dinamičkoj poljoprivredi, ili umjetnosti plesa (euritmiji) – izlaganje doktorandice Vesna Ivezić, Mario Čuletić, bacc. praesc. i prof. Vida Talajić Čuletić.

O značaju i ulozi Centra dr. Rudolfa Steinera, u misiji proučavanja i širenja znanja, kako bi se ono približilo svima kojima je vlastiti razvoj, kao i podizanje svijesti čovječanstva na srcu, govorili su mr. sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra, i mr. sc. Josip Posavec za čijeg je mandata na čelu Međimurske županije Centar osnovan.

O sveobuhvatnosti djela dr. Rudolfa Steinera svjedoči činjenica da su njegova učenja prepoznata u području turizma, o čemu izlažu Zvonka Balog, struc. spec. oec., mr. sc. Branimir Blajić i mr. Rudi Grula.

O perspektivama kao i vlastitim iskustvima s područja biodinamičke poljoprivrede izlagali su Natalija Peter Hunjadi, dipl. ing. agr., Amalka Vukelić, dipl. ing. agr., dipl. oecc. Nevenka Belak, Drago Purgaj, dipl. ing. agr. i prof. dr. sc. Ivica Kisić, dok nas je mladi Goran Vadlja iznenadio svojim nadahnutim spoznajama, slijedeći ono što je dr. Steiner govorio svojim suvremenicima: nemojte mi vjerovati, sve sami provjeravajte.

Vesna Vrbanec, dipl. ing. arh. izlagala je o organskoj arhitekturi kao onoj koja promovira harmoniju između prirode i čovjeka kroz dizajn o kojoj je sam Steiner puno govorio.

Dr. sc. Sead Alić izlagao je o medijima, ali i o potrebi da steknemo slobodu razlučivanja u današnjem vremenu u čemu nam spoznaje dr. Rudolfa Steinera itekako mogu poslužiti.

O antropozofskom pokretu izlagao je mr. sc. Đorđe Savić, a o meditaciji kao osnovi ezoterijskog rada doktorand Ivančica Slunjski, a na istu temu svoj rad poslao je i prof. euritmije Antonio Martinez Alcala, gost iz Španjolske.

Monsinjor prof. dr. sc. Juraj Kolarić pisao je o mogućnosti tolerancije i kad ne dijelimo isto mišljenje. Dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko analizirala je crtane likove u svjetlu antropozofije.

Na kraju cjelodnevnog radnog dijela ove doista impresivne i zanimljive 1. međunarodne znanstveno-stručne konferencije o dr. Rudolfu Steineru uz podršku pjevačkog zbora Općine Donji Kraljevec otvorena je izložba umjetničko likovne udruge Slika.

Organizatori dr. sc. Sead Alić i mr. sc. Dijana Posavec prilikom zatvaranja ustvrdili su da je konferencija pokazala kako postoji interes i želja da se o djelu ovog znanstvenika rođenog u Donjem Kraljevcu progovori i da se njegova djela istražuju, valoriziraju i prevode. Te da je vrijeme da se otvaraju teme o kojima se u akademskim krugovima do sada malo ili vrlo rijetko govorilo.

Svi sudionici konferencije zaključili su da je riječ o početku jednog dugog procesa ponovnog otkrivanja Steinera u Hrvatskoj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci