STUDENTI I PODUZETNICI Uspješno održana AIESEC konferencija Business in Practice

Konferencija ‘Business in Practice’ organizirana je od strane AIESEC-a Varaždin u suradnji s Centrom za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike. Konferencija je bila motivirajuća za mlade ljude koji se žele istaknuti u poslovnom svijetu, a održala se u četvrtak, 19. listopada, te se njeno otvorenje održalo ujutro, prisustvovanjem panelista iz nekoliko uspješnih hrvatskih tvrtki: Inchoo, swinaweb, Repsly i Mybeeline.

Panel je započeo govorom gradonačelnika grada Ludbrega Dubravka Bilića.

– Svi vi imate priliku kroz ovaj Tjedan karijera ili kroz razvijanje različitih poduzetničkih ideja na FOI-ju provjeriti sebe, jeste li dovoljno kreativni, ili ono što je još važnije, jeste li dovoljno voljni voditi svoju karijeru, voditi druge uz vas i biti uspješni u svojoj zajednici. Mogu vam reći da učite i radite na sebi, da se razvijate, jer danas granice više ne postoje. Lako je raditi s cijelim svijetom – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Tema panela bila je ‘Kako biti uspješan u Hrvatskoj?’, unatoč mnogim izazovima za mlade poduzetnike i sve više zabrinjavajućem trendu odljeva mozgova. Raspravljalo se kako osnivati tvrtku u Hrvatskoj, koje su sve zapreke s kojima se susreću mladi poduzetnici i koje institucije pomažu u davanju točnih informacija.

Osim toga, diskusija je krenula i u smjeru studentskih i volonterskih praksi, izvannastavnih aktivnosti i njihovim prednostima u vidu pisanja životopisa. Uz panel održavale su se brojne aktivnosti, na koje su se uključili i učenici srednjihškola: Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, Elektrostrojarske škole Varaždin i Srednje škole Krapina.

Gosti, odnosno predavači, su došli iz širokog spektra IT područja: Erste Bank, Mobilisis, Gideon Brothers, swinaweb, Repsly, Inchoo, MyBeeLine.

Partner AIESEC-a Hrvatske, Erste banka održala je predavanje o hakerskim napadima. Osim banaka, meta napada mogu biti i računala klijenata. Zaposlenica Kristina Posavec predočila je kako se kvalitetno zaštititi te dala odgovore na pitanja: ‘Kako se osigurati?, Kako spriječiti hakerske napade i je li ih uopće moguće spriječiti?’

Mobilisis d.o.o. i predstavnik Hrvoje Aničić govorio je o popularnom pojmu Internet of things i tako približio svoj odjel softvera objašnjavajući kojim tehnologijama i programskim jezicima funkcionira njihova tehnologija nadziranja vozila, parkirnih mjesta i automatskog plaćanja.

Sveukupno su se održale četiri radionice, a jedna od atraktivnih radionica bila je i ‘Uvod u robotiku – STEM revolucija s micro:bitovima’ koju je vodio Dejan Drabić.

Polaznici su se upoznali s programabilnim računalom BBC micro:bitom. Micro:bit je maleno programabilno računalo, a dizajniran je kako bi učenje i podučavanje načinio jednostavnim i zabavnim! Sudionici su programirali putem web preglednika u programu Scratch. Nakon radionice sudionici srednjih škola pokazali su izrazito oduševljenje i međusobno dijelili svoje pozitivne doživljaje.

Još nešto o robotici pokazali su i predstavnici iz tvrtke Gideon Brothers d.o.o. Oni su svoj angažman također pokazali interaktivnom radionicom o upravljanju robota (pomoću Arduina). Sudionici su mogli saznati u kojem smjeru se kreće novo razdoblje tehnološke revolucije i što se sve koristi u razvoju robota pomoću Robot Operating System (ROS.)

Osim robotike, tvrtka Inchoo d.o.o. iz Osijeka je objasnila i demonstrirala web debugging. Web debugging je proces pronalaženja grešaka i nedostataka u programskom kodu. Na radionici su sudionici koristili ‘Chrome Developer Tools’ i naučili kako pronaći greške na pravodoban način.

Radionica tvrtke Repsly, Inc. sastojala se od Scrum metodologije razvoja i svih razvojnih procesa koji su potrebni da bi se isporučio kvalitetan software. Sudionicima su pokazali alate koje oni koriste unutar njihovih razvojnih okruženja te ih na kraju i demonstrirali. Alati koje su koristili bili su ARKit (u Ios svijetu) i ARCore (u Android svijetu).

Samim širokim izborom predavanja i radionica te zahvaljujući AIESEC-u Varaždin, njihovom partneru Gradu Ludbregu i Centru za podršku studentima i razvoj karijera FOI, konferencija je dala studentima iskustva uspješnih poduzetnika i vrstu inicijative koja bi ih mogla potaknuti da se i sami iskuse u poslovnom svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije