Vijesti / Društvo

FOTO Više od 300 sudionika na simpoziju o palijativnoj skrbi u Novom Marofu

FOTO Više od 300 sudionika na simpoziju o palijativnoj skrbi u Novom Marofu

U petak, 27. listopada, organiziran je 1. simpozij o palijativnoj skrbi pod nazivom '5 godina iskustva u palijativnoj skrbi Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'. Simpozij je organizirala Opća bolnica Varaždin - Služba za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof.

Na simpoziju je bilo 300 sudionika iz cijele Hrvatske liječnika, medicinskih sestara, socijalnih radnika, psihologa, ljekarnika, fizioterapeuta i duhovnika, a počeo je danom otvorenih vrata palijativnog odjela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sudionici i gosti obišli su palijativni odjel te gradilište spojnog objekta između Odjela 2 i Odjela 3 sa servisnom internom prometnicom, u okviru europskog projekta vrijednog 51,5 milijuna kuna.

Među gostima bili su zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, zamjenik gradonačelnika Novog Marofa Ivica Šantek i biskup Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak.

Stručni dio simpozija odvijao se u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Simpozij je otvorio pročelnik Službe dr. Tihomir Pintarec, nakon čega se obratio zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

Zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek podsjetio je na činjenicu da je bolnički dvorac zapravo početak grada Novog Marofa te istaknuo da Grad maksimalno sudjeluje u razvijanju i napretku bolnice.

Zamjenik župana Robert Vugrin naglasio je da ovakvi simpoziji pridonose još boljoj educiranosti i podižu kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite. Nabrojao je sve projekte u zdravstvu koji se realiziraju ili su u visokom stupnju pripremljenosti u Varaždinskoj županiji.

- U punom su jeku radovi na novom objektu za palijativnu skrb u Novom Marofu, koji treba biti dovršen u 12 mjeseci, a koji se financira bespovratnim sredstvima iz EU. Europa je prepoznala potrebu za takvim objektom, o čemu govori podatak da je to jedan od svega četiri takva projekta koje financiraju u Hrvatskoj. Iako je riječ o važnim ulaganjima u objekt i u opremu, ljudi su ti koji čine razliku, a posebno kad je u pitanju skrb o najtežim bolesnicima. Veseli nas veliki interes za ovaj simpozij, za koji vjerujem da će biti tek prvi u nizu - rekao je Vugrin.

Glavni tehničar Službe Ivan Tuk, mag. med. techn., u ime Organizacijskog odbora zahvalio je donatorima koji su omogućili financiranje simpozija naglasivši da se lokalni poduzetnici vrlo rado odazivaju pozivima čime podupiru rad bolnice.

Tuk je u kratkim crtama predstavio povijest bolnice, dok je Tatjana Jurkin Vnučec, dr. med., sudionike simpozija upoznala s razvojem palijative u proteklih pet godina.

Predstavljen je cijeli palijativni tim, a predavači su, svaki sa svojeg stručnog aspekta, govorili o pristup palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci