PRVI AUTO U HR Bombellesov Mercedes za tadašnje je građane bio ‘pakleni stroj’!

Plemićka obitelj Bombelles nema veliki značaj samo za vinički i varaždinski kraj, već i gospodarski, politički i kulturni značaj za cijelu Hrvatsku.

Najpoznatija ostavština obitelji zasigurno je dvorac u Marčanu pored Vinice i okolni perivoj, arboretum Opeka. To je mjesto bilo dom četiriju naraštaja obitelji Bombelles.

Osim toga, priča o Bombellesovima krije još brojne druge zanimljive detalje.

Tako veliku, zaista impozantnu obiteljsku knjižnicu od 1946. godine čuva Gradski muzej Varaždin. Kustosica Nataša Mihinjač danas u sklopu velikog projekta sistematizira na tisuće knjiga.

A područja su različita – od filozofije, religije, znanosti, klasika svjetske književnosti, putopisa, biografija do prosvjetiteljske literature.

Mnoštvo literature je, ne čudi, o botanici, ali i o lovstvu. Naime, članovi obitelji začetnici su organiziranog lova u ovim krajevima.

Posebno je zanimljiva knjiga iz 1894. godine, izuzetno rijetka, o ranima radovima Nikole Tesle, i to s, čini se, njegovim autentičnim potpisom!

Marko Bombelles ml. u ove je krajeve dovezao prvi auto u Hrvatskoj uopće! Bilo je to 1898. godine, i kada se tada dovezao svojim Mercedes-Benzom, za građane je to zasigurno bio ‘pakleni stroj’, kaže Spomenka Težak, muzejska savjetnica Povijesnog odjela.

Još mnoštvo zanimljivih priča skriva ova plemićka obitelj, pogledajte ih sve u prilogu novinarke Paule Poljak Morandini za HRT!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije