Vijesti / Društvo

'BUDI DIV' Varaždinski učenici educirali se o važnosti kreativnog razmišljanja

'BUDI DIV' Varaždinski učenici educirali se o važnosti kreativnog razmišljanja

Danas se u Kinu Gaj i prostorijama Gradske vijećnice pod motom 'Budi kreatIVan, Budi inovatIVan, BUDI DIV' održava događanje pod nazivom Dan intelektualnog vlasništva za djecu i mlade.

Riječ je o interaktivnoj edukaciji djece i mladih o intelektualnom vlasništvu i upravljanju njime koja je nastala u suradnji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske (DZIV) i Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), uz pokroviteljstvo Nacionalne koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Tim projektom održavamo događanja za djecu, prvi dio događanja smo održali u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti ovo nam je drugo događanje, a namjeravamo s ovim projektom proći čitavu Hrvatsku. Cilj projekta je približiti djeci problematiku njihove vlastite inovativnosti i kreativnosti i mogućnost da od toga žive. Želimo ih naučiti kako da zaštite svoja prava, ali ih isto tako upozoriti da poštuju tuđa - izjavila je Tanja Milović, voditeljica Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj intelektualnog vlasništva.

Intelektualno vlasništvo utjelovljuje rezultate kreativnog i inovativnog rada i pokretač je suvremenog društvenog i gospodarskog razvoja i stoga je od izuzetne važnosti djecu i mlade educirati o njegovom potencijalu i mogućnostima, kako bi oni u budućnosti bili spremni na gospodarske prilike i tržišta 21. stoljeća, stoji u najavi događaja.

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica istaknula je važnost kreativnosti.

- Oko 600 djece iz Varaždina pohađat će zanimljive radionice i zapravo pričati o onome što je temelj razvoja u 21. stoljeću, a to su kreativnost i inovativnost. Kreativnost potičemo na nizu primjera i slučajeva u gradu kao što je Tehnološki park, a i uskoro otvaramo novi centar kreativne industrije  u Kukuljevićevoj u prostorijama bivšeg Kina Dom. Smatram da već od malena treba djeci poticati maštu jer danas svijet ipak pokreću ideje i znanje - izjavila je Malenica.

Projekt se provodi u tri dijela i obuhvaća učenike niže razreda osnovne škole, viših razreda osnovne škole i srednjoškolce.

- Ovaj projekt županija apsolutno podržava jer upravo je inovativnost ono što su svjetske i državne organizacije utvrdile kao naftu 21. stoljeća. Sustav se može mijenjati samo edukativnim aktivnostima, a poražavajuća je činjenica da u Europi djeca u 50% slučajeva smatraju kako je prihvatljivo koristiti se tuđim izumima i idejama dok ih 57% smatra kako je privatljivo preuzeti tuđe sadržaje. Svijest o autorstvu i vlasništvu nad nekom idejom nije na zavidnoj razini i upravo je ovo način na koji se djeci i mladima prikazuje na primjerima kako se mogu štiti kao autori i kako moraju štiti tuđa autorska prava - zaključio je za kraj Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije.


Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci