Vijesti / Društvo

DIJABETES Patricija Križanec: 'Na razvoj šećerne bolesti utječe stil života'

DIJABETES Patricija Križanec: 'Na razvoj šećerne bolesti utječe stil života'

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine diljem svijeta 14. studenog. I ove godine obilježen je i u Općoj bolnici Varaždin.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je 'Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost', a cilj je promicanje važnosti obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj šećerne bolesti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svim ženama sa šećernom bolesti potrebno je osigurati pravodobno i dostupno liječenje te na taj način poboljšati njihovo zdravstveno stanje i njihovu ulogu u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Značajan je podatak da je šećerna bolest deveti uzrok smrti kod žena.

Opća bolnica Varaždin pridružila se obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti akcijom određivanja glukoze u kapilarnoj krvi, koju su provele medicinske sestre Službe za interne bolesti.

Patricija Križanec, glavna sestra Odjela za endokrinologiju, dijabetologiju i bolesti metabolizma varaždinske Opće bolnice, istaknula je da je šećerna bolest jedna od vodećih kroničnih nezaraznih bolesti u svijetu.

- U svijetu od šećerne bolesti boluje 415 milijuna ljudi, od toga je 199 milijuna žena. Važno je pravodobno otkriti šećernu bolest kako bi se mogla pravilno liječiti, radi li se o tipu 1 ili tipu 2. Ove godine naš Centar za dijabetes zajedno sa Službom za interne bolesti sudjeluje u akcijama mjerenja glukoze u krvi na Korzu gdje je središnje obilježavanje i ovdje u holu Interne gdje je akcija za naše pacijente koji dolaze na svakodnevne pretrage. Velik dio bolesnika nije otkriven i mi ih tražimo kako bi spriječili kasnije komplikacije šećerne bolesti - rekla je Križanec te savjetovala svima koji imaju rizik od nastanka šećerne bolesti da to redovito kontroliraju.

- Stil života utječe na razvoj šećerene bolesti. Debljina je jedan od važnih faktora za nastanak šećerne bolesti, kao i povišene masnoće i obiteljska pozitivna anamneza. Zato je vrlo važno da se takve osobe pravodobno jave svom obiteljskom liječniku da prekontroliraju razinu glukoze u krvi - dodala je Križanec.

Uz javno prepoznatu akciju obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, Centar za dijabetes u Općoj bolnici Varaždin kontinuirano radi na edukaciji bolesnika, individualnim i grupnim, edukaciji populacije te sudjeluje u akcijama koje se organiziraju u Varaždinskoj županiji.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!