Vijesti / Društvo

PLESNI SPEKTAKL U ČAKOVCU Stiže 200 plesača iz cijele Hrvatske

PLESNI SPEKTAKL U ČAKOVCU Stiže 200 plesača iz cijele Hrvatske

Plesni studio 'D&D' organizator je prvog na ovom području međunarodnog kvalifikacijskog plesnog natjecanja u latinoameričkim i standardnim plesovima koji će se održati u nedjelju, 26. studenog 2017. godine u dvorani Graditeljske škole Čakovec.

Tim povodom, na istom je mjestu održana konferencija za medije kako bi se ovaj projekt predstavio javnosti i žiteljima Međimurja te svima koji žele biti dionici ovog plesnog spektakla. Turnir su u ime plesnog kluba predstavili Branka Bartol i Davor Marčetić, ujedno i predsjednik kluba, uz prisustvo Blaženke Novak, voditeljice Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sedam godina djelujemo na području grada Varaždina, a 2016. smo svoje smo djelovanje proširili i na Čakovec. Cilj nam je razvoj i omasovljenje plesa kao sporta na prostoru cijele Republike Hrvatske, a dosadašnji vrlo uspješni realizirani projekti motiviraju nas da na istom tragu radimo i dalje.

Kao stepenica više, organizacija je ovog sportskog natjecanja koje će zasigurno obogatiti kulturni sadržaj u Međimurju.Važno je naglasiti da je sportski ples oblik plesa standardiziran po posebnim pravilima o natjecanjima, plesovima, kostimima i sucima, sastoji se od 10 plesova podijeljenih u tri discipline“, u uvodu je rekao Marčetić.

Sportsko plesno natjecanje organiziraju članice Hrvatskog športskog plesnog saveza na kojem se natječu sportski plesni parovi te je uređen prema Natjecateljskom propisniku kojeg određuje krovna institucija, odnosno HŠPS.

Najčešće su to bodovni turniri u standardnim i latinoameričkim plesovima na kojima natjecatelji skupljaju bodove potrebne za prelazak u viši kvalitativni razred. Također, na ovakvim je turnirima dozvoljeno sudjelovanje parova iz drugih država, a bodovi im se priznaju ukoliko u isto vrijeme ne postoji natjecanje u njihovoj matičnoj zemlji. Prema pravilniku Svjetske športske plesne federacije (World Dance Sport Federation, WDSF) natjecatelji su razvrstani u sedam starosnih kategorija i natječu se u sedam kvalitativnih razreda – D1, D2, D3, C, B, A, I.

Ples je prvenstveno način zabave. Ako ste jedan od onih koji misle da su klasični plesovi oni plesovi koje su plesali naši bake i djedovi na početku prošlog stoljeća, u pravu ste. Oni su tada uživali, možemo i mi danas. Naravno ples se od tada uvelike promijenio, došli su novi plesovi, novi stilovi plesa, ali instinkt za plesanjem, ples i istinsko uživanje u njemu, nije se mijenjalo do danas.

U ples postepeno ulaze akrobatski elementi koji su bili izrazito tjelesno naporni, ali atraktivni i lijepi naizgled. Plesni elementi postaju sve složeniji i teži, razvija se današnji športski stil plesanja. Športski standardni i latinoamerički plesovi prerastaju u športsku disciplinu koja u sebi objedinjuje glazbu, lijep pokret, raskošno odijevanje uz prikaz atletskih vještina muškarca i žene“, zaključila je na konferenciji Branka Bartol.

Na ovom se turniru očekuje preko 200 plesača iz cijele Hrvatske, od onih najmanjih pa sve do seniorskih natjecatelja i zemalja Europske unije. Također, na turniru će sudjelovati i državni prvak Hrvatske u latinoameričkim plesovima, plesač iz Pribislavca Tin Sanjković, što je zasigurno još jedan dobar razlog da se publika odazove u velikom broju.

Ulaznice će se po simboličnoj cijeni od 40 kuna prodavati na ulazu u dvoranu Graditeljske škole dok će učenici i učenice od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Međimurju karte dobiti besplatno.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci