Vijesti / Društvo

GOSTOVANJE KUD 'Toplice' i Udruga žena 'Naši cajti' boravili u Austriji

GOSTOVANJE KUD 'Toplice' i Udruga žena 'Naši cajti' boravili u Austriji

KUD 'Toplice' iz Varaždinskih Toplica gostovao je ovog vikenda, 2. i 3. prosinca, u Austriji kod gradiščanskih Hrvata u mjestu Drassburg / Rasporak.

Folklornoj skupini, tamburašima, te nekolicini članova pjevačkog zbora pridružile su se i predstavnice topličkih udruga žena 'Naši cajti' i 'Svibovečki zvon', te perspektivna četveročlana muzička družina Luke Gluhaka.

Glavni nastup održan je u subotu poslijepodne na Adventskoj priredbi na mjesnom trgu gdje su nastupila i djeca mjesnog vrtića i osnovne škole, te limena glazba domaćina.

Uz nastupe folkloraša s dvjema koreografijama (plesovi Slavonije i Zagorja), tamburaša s tradicionalnim zagorskim pjesmama, a kojima su u pjevanju pomogli članovi pjevačkog zbora, te muzičke skupine s prigodnim profinjenim vokalno akustičnim izvedbama, na trgu okruženom adventskim štandovima, u svojevrsnom predstavljanju Topličanaca sudjelovale su i udruge žena 'Naši cajti' i 'Svibovečki zvon' s ponudom svojih rukotvorenih proizvoda i domaćih kolača!

Osim navedenog nastupa 'kudovci' su u nedjelju aktivno sudjelovali u dvojezičnoj Svetoj misi u Crkvi Sv. Martina u Drassbugu, pri čemu su svi, u narodnim nošnjama, kao mješoviti pjevački zbor uz pratnju tamburaša izvodili misna pjevanja. Gostovanje je završeno kratkim izletom gradu Eisenstadtu u nedjelju poslijepodne.

Uz odlično raspoloženje tijekom cijelog izleta najveći dojam s ovog gostovanja Topličancima je ipak ostavio srdačan prijem i velikodušno gostoprimstvo domaćina, predvođenih gradonačelnikom Christophom Haiderom i župnikom mag. Johannom Karallom.

Predsjednik KUD-a Toplice Tomislav Nofta i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, koja je kao aktivna folklorašica sudjelovala na ovom gostovanju, pozvali su muzičko društvo iz Drassburga da posjete Varaždinske Toplice i da kao posebni gosti sudjeluju u programu smotre folklora koju KUD Toplice planira organizirati u lipnju iduće godine!

Sve navedeno ostvareno je zahvaljujući Alenu i Ivi Gluhak, mladim ljudima, rođenom Tuhovčanu i Topličanki koji trenutno žive u Gradišću, a koji su potaknuti dojmovima s godišnjeg koncerta KUD-a Toplice došli na ideju o ovakvoj kulturnoj suradnji i uspješno organizirali gostovanje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!