Vijesti / Društvo

INSPEKCIJA POTVRDILA Lagali su, mulj su odlagali protuzakonito!

INSPEKCIJA POTVRDILA Lagali su, mulj su odlagali protuzakonito!

Devet dana nakon što su 24sata otkrili aferu s nezakonitim bacanjem mulja na polja u okolici Čakovca, Inspekcija zaštite okoliša je potvrdila nezakonitosti. U odgovoru koji su im poslali, inspekcija navodi da su u petak zabranili odlaganje mulja na polja, a inspekcija će izdati i prekršajni nalog tvrtki Girk Kalun iz Drniša.

>>> OPASAN MULJ? Direktor: 'Sve radimo po zakonu i pravilnicima'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, oni su u listopadu potpisali ugovor s Gradom Zagrebom vrijedan u dvije godine 50,2 milijuna kuna. Po njemu su trebali mulj koji nastaje pročišćavanjem voda odvesti u Drniš i spaliti ga.

- Girk Kalun je odvezao određenu količinu mulja, 566,7 tona na poljoprivredne površine, što nije u skladu s dozvolama za gospodarenje otpadom prema kojima je mulj trebao biti odvezen i oporabljen na lokaciju tvornice vapna u Drnišu - stoji u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i energetike u čijem sastavu je inspekcija.

Inspekcija podsjeća da Pravilnik o korištenju mulja iz pročistača dozvoljava da se određene količine mulja koriste u poljoprivredne svrhe, ali onda to trebaju ugovoriti proizvođač mulja i poljoprivrednik koji ima dozvole.

Također je potrebno raditi mjesečna izvješća, napraviti analize tla, analize mulja i pratiti koliko se odlaže mulja po hektaru.Girk Kalun je zajedno sa svojim partnerom Carbom uzeo prijevoznika koji je dalje posredno ugovorio dovoz mulja na polja. U Zagrebu nisu to znali. Niti prijevoznik nije imao dozvole kao ni Girk Kalun. Inače, kada su 24sata otkrili priču, u Girk Kalunu su tvrdili da sve rade u skladu s pravilnicima i dozvolama. Sada je jasno da nisu govorili istinu.

Osim toga, kako smo već objavili, Girk Kalunu je sud poništio i dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom koja uključuje i spaljivanje mulja. Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu da dozvola koju su oni izdali prije dvije godine nije poništena zbog utjecaja na zdravlje i okoliš, nego zbog neusklađenosti s prostornim planom. Mulj kojeg zagrebački pročistač proizvodi više od 100 tona dnevno, sada će i dalje biti skladišten u Resniku, na lokaciji pročistača.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić je najavila i raskidanje ugovora i novi natječaj. Grad Zagreb je inače, nakon što smo otkrili priču, tvrdio da se ugovor ne mora raskinuti jer iako nisu znali da se mulj odvozi na polja, smatrali su da je to u skladu s natječajem. Nalaz inspekcije je i njih opovrgnuo.

Inspekcija u svom odgovoru ne spominje analizu sastava mulja i je li on bio prikladan za polja u malim, ograničenim količinama. Ovaj tjedan bi te analize trebale biti gotove jer ih je naručila i Međimurska županija.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci