VŽ KALENDAR Željeznička pruga prema Koprivnici puštena u promet prije 80 godina

16.12.1952. U 70. godini života umro je leksikograf i pravnik Franjo Bogadek. Rodio se u Petrijancu 6.6.1882., a 1906. godine se odselio u SAD, gdje se školovao u teološkom sjemeništu i Baltimoreu. Pravo je studirao i doktorirao u Pittsburghu 1914. Bio je pravni savjetnik Hrvatskoga nacionalnoga društva i Hrvatske bratske zajednice. Objavio je nekoliko izdanja hrvatsko-engleskoga i englesko-hrvatskoga rječnika za hrvatske iseljenike.

16.12.1937. U promet je puštena željeznička pruga između Varaždina i Koprivnice. Ravničarska pruga dužine 42 kilometara povezivala je sjeverozapadnu Hrvatsku s Podravinom i Slavonijom. Svečano otvaranje održalo se na varaždinskom kolodvoru uz prigodan program i prolazak prvog vlaka po novoizgrađenoj pruzi,

16.12.1937. Novoutemeljena ‘Željeznička glazba Varaždin’, s kapelnikom Josipom Ponertom, imala je prvi javni nastup. Oko tridesetak glazbenika zaputilo se varaždinskim ulicama i sviralo marševe i popularne melodije. Od osnutka do danas limena glazba željezničara održala je mnoštvo koncerata i nastupa po Europi.

16.12.1709. U Hrvatskom saboru odlučeno je da se i u Varaždinu uredi lazaret gdje bi se izolirali oboljeli od kuge koja je harala Slavonijom i Ugarskom. Zapovjedniku Varaždinske krajine generalu Breineru upućena je molba da bez valjane ‘poputnice’ nikome ne dozvoli dolazak u ovaj dio Hrvatske. Zbog kuge ukinuti su i svi sajmovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije