Vijesti / Društvo

FOTO Svečanom sjednicom FOI proslavio rođendan, informatički kampus prioritet

FOTO Svečanom sjednicom FOI proslavio rođendan, informatički kampus prioritet

Najznačajnija obrazovna institucija u gradu Varaždinu, Fakultet organizacije i informatike proslavio je svoj 55. rođendan. Prije 55 godina s radom je počela Viša ekonomska škola, iz koje je nastao Fakultet organizacije i informatike, osnovan 1974. godine. U 55 godina rada FOI je ostvario značajne rezultate i etablirao se kao jedan od nositelja razvoja grada Varaždina, a svoj trag ostavio je i na nacionalnoj razini, pa i šire od nje, ponajviše putem svojih profesora i bivših studenata.

Svečanom sjednicom u HNK Varaždin obilježen je ovaj jubilej, uz prisustvo ministrice Znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak te brojnih drugih uglednika predstavnika svih hrvatskih sveučilišta, dekana, prodekana, znanstvenika, naravno i predstavnika lokalne samouprave, partnera fakutleta i samih studenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Čehok: Zaostajanje u informatici bi moglo biti nenadoknadivo

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade najzaslužnijim studentima, djelatnicima, fakulteta, suradnicima i partnerima, a nakon uvodnog pozdrava dekana Nevena Vrčeka, okupljenima se obratio i gradonačelnik Ivan Čehok.

- Ovo je vrijedan jubilej, Platon je jednom rekao, ako Atena bude imala loše postolare, Atenjani će hodati bosi, ako Atena bude imala loše škole, Atene neće biti. Malo bih parafrazirao Platona, pa ću reći, ako Hrvatska ne bude imala ovakve škole, i informatičkog kampusa, Hrvatske neće biti. Hrvatska nažalost zaostaje danas – istaknuo je Čehok.

Spomenuo je i Billa Gatesa, koji je na početku infromatičkog 'booma' govorio o važnosti procesta informatizacije i važnosti pravodovnog uključenja u isti i opasnost od kašnjenja. Istaknuo je Čehok kako zaostajanje u informatici može postati nenadoknadivo.  

Naglasak je stavio na Informatički kampus, koji je bio planiran zajedno s procesom izgradnje Studentskog doma, i jedan je od procesa koji bi, smatra, morao biti važna strateška stvar za grad Varaždin, ali i Hrvatsku. Pozvao je i nacionalne institucije da pomogu gradnju tog kampusa, posebice ministricu Divjak, koja je i sama bivša djelatnica FOI-a.

Čačić: FOI je danas perjanica obrazovanja u Hrvatskoj

Važnost gradnje kampusa istaknuo je i župan Radimir Čačić, ukazavši i na problem što gradnja ove ustanove nije uvršteno među prioritete još 2013. godine, naročito kada se radi o Fakultetu koji je tako dobro pogodio djelatnost, anticipirao budućnost i okrenuo se tržištu.

- Hrvatska nema izvore da osigura to financiranje. Ili ćemo mijenjati operativni plan, ili ćemo biti u lisnici 25 godina. Mi ćemo naravno to podržati, grad će to podržati, FOI-u to znači mnogo. Nije danas 23 milijuna eura ništa spektakularno za projekt ovakvog tipa, a to će Fakultetu značiti budućnost. Danas mi nemamo jaču perjanicu obrazovanja, znanosti od FOI-a. Međutim, vrijeme neumitno teče, moramo reagirati svi zajedno, odmah – rekao je župan Čačić.

Ispred Sveučilišta je govorio prorektor Miljenko Šimpraga te istaknuo da se nada da će 60. rođendan FOI-a biti proslavljen u novoj zgradi. Istaknuo je kako Sveučilište stoji na raspolaganju u tom procesu, ispričao nedolazak rektora Damira Borasa, koji je bio spriječen doći jer prisustvuje prvoj sjednici Savjeta vlade republike Hrvatske za Hrvate izvan domovine.

Naglasio je iskorake koje Sveučilište Zagreb čini u segmentu inovacija i razvoja, te istaknuo kako je upravo uloga Fakulteta organizacije i informatike Varaždin u tome vrlo velika. Ustvrdio je kako Sveučilište Zagreb mora biti nositelj inovacija, i stoga je FOI bitan, posebice za grad Varaždin, koji postaje i važan sveučilišni centar.

Divjak: Najveća sreća učitelja jest kada ga učenik nadmaši

Ministrica Divjak istaknula je svoje zadovoljstvo što može govoriti u svečanoj prigodi poput ove te na početku čestitala svim studentima FOI-a, posebice onima koji su se istaknuli i dobili priznanja. Spomenula se i svojeg 'mentora' i prethodnika Tihomira Hunjaka, čestitavši mu i na nagradi za životno djelo, koju mu je dodijelio Grad Varaždin.

- Svi znate da se uvijek zalažem za kvalitetu nastave, što je i temeljna zadaća svakog fakulteta. Poučavajući učimo, a svaki uspjeh učenika je zapravo najveći uspjeh učitelja, i njegova najveća sreća. Ja najveću sreći nalazim među svojim učenicima i studentima, vidim mnoge i ovdje, i imam mnogo onih koji me nadmašuju – rekla je Divjak.

Naglasila je i da bi uspješno poučavanje moralo biti povezano uz istraživanje, i to ne samo putem prenošenja spoznaja, već i putem projekata, istraživačku nastavu, međunarodnu mobilnost, u sam proces stvaranja inovacija. Time se pored stručnih kompetencija, razvijaju samostalnost i odgovornost, što je iskorak prema konceptu Europskih sveučilišta, o čemu se u posljednje vrijeme intenzivno govori, smatra Divjak. Nada se da će i Hrvatska do 2024. godine biti umrežena u europsku mrežu sveučilišta.

Spomenula je Divjak i projekte koje su pokrenuli unutar Ministarstva, naglasivši STEM stipendije kao važan korak u razvoju visokog obrazovanja. U svim tim projektima, kako kaže, FOI ima prilično bitnu ulogu, ali i značajno dosadašnje iskustvo. Osvrnula se i na projekt kampusa te ustvrdila da se radi na reprogramiranju Operativnih planova.

Zaključila je s Jurom Kaštelanom, koji upravo slavi rođendan 18. prosinca, kada i FOI, iskoristivši njegovu pjesmu 'Ako sam val', uz nadu i želju da će svatko od prisutnih biti val koji se nikada ne umara na putu do boljeg obrazovanja.

Vrček: Mi smo za Kampus napravili sve, na redu je politika

Na kraju je govorio i dekan Neven Vrček, koji je uz prezentaciju predstavio najznačajnije stvari Fakulteta u školskoj godini 2016/17, kojih je bilo uistinu mnogo. I on je zaključio svoju prezentaciju s gradnjom kampusa.

- Evo, već treću godinu zaredom završavam s ovom temom, ali apeliram da se stvarno u to krene, da svi damo sve od sebe. FOI je sa svoje strane napravio maksimum, riješili smo zemljišne probleme, kreirali i prijavili projekt, ali to se stvarno ne može realizirati bez politike – kazao je dekan Vrček.

Svečanost je zaključena ceremonijom dodjele priznanja najzaslužnijima u 2017. godini, a najznačajniju nagradu dobio je dr. Mirko Čubrilo, dugogodišnji profesor FOI-a, koji je primio nagradu za životno djelo.

Nagrade, priznanja, diplome dobili su i brojni drugi istaknuti profesori, kako aktivni, tako i oni koji su otišli u mirovinu, studenti koji su ostvarili iznimna ostvarenja na znanstvenom, ali i izvanznanstvenom polju, brojni drugi profesori, koji vode značajne projekte, partneri fakulteta.

Ovu svečanost uveličao je svojim nastupom i Zbor Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci