Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prije 321 godinu umro skladatelj i glazbeni pedagog Ivan Werner

VŽ KALENDAR Prije 321 godinu umro skladatelj i glazbeni pedagog Ivan Werner

3.1.1918. U Lepoglavi je rođen povjesničar i glazbeni pedagog Ladislav Šaban. Na zagrebačkoj Glazbenoj akademiji završio je Studij klavira kod Svetislava Stančića, a specijalizaciju kod njemačkog pedagoga Karla Leinera. Nakon pijanističke karijere posvetio se pedagoškom radu na klavirskom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu. Kao znanstvenik objavio je oko 60 studija i članaka o hrvatskoj glazbenoj prošlosti. Umro je u Zagrebu 1985. godine.

3.1.1786. U Varaždinu je u 34. godini života umro je skladatelj Ivan Werner. Deset godina je bio orguljaš varaždinske župne crkve sv. Nikole. Sahranjem je u kripti župne crkve svetog Nikole. Podučavao je glazbu u uršulisnkom samostanu gdje je sačuvano njegovih osam crkvenih skladbi obilježenih elementima rokokoa i pretklasicizma, a skladane su za jedan ili dva glasa uz instrumentalnu pratnju. Uz jedan misni stavak, tu su i tri himne posvećene sv. Ivanu Nepomuku koji je osobito slavljen u Uršulinskoj crkvi. Njegova djela se izvode na Varaždinskim baroknim večerima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

3.1.1749. Godinu dana nakon velikog požara koji je zahvatio južni dio varaždinskog predgrađa gdje je izgorjelo 119 kuća i prebendarski dom s gospodarskim zgradama crkve svetoga Vida, prebendar Pavao Hadun je od gradskog poglavarstva Varaždina zatražio da mu sagradi zgradu župnog ureda i gospodarske zgrade kako bi mogao nastaviti sa crkvenim radom.

* prebendar je svećenik, posjednik crkvenog posjeda koji mu je dan na uživanje

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci