Vijesti / Društvo

Vlada napokon otkrila: Evo koliko se novca daje za rad vjeroučitelja u školama

Vlada napokon otkrila: Evo koliko se novca daje za rad vjeroučitelja u školama

Nakon što je Anka Mrak Taritaš zatražila od Vlade dopunu podataka, točnije, odgovore na pitanja poput 'Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za dušobrižništvo katoličkih, a koliko za dušobrižništvo ostalih vjernika s pozicija Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova?' i 'Koliko je javnih sredstava u protekle tri godine izdvojeno za rad vjeroučitelja s pozicija Ministarstva znanosti i obrazovanja?', Vlada je u četvrtak objavila detaljan odgovor.

U njemu se navodi da je Ministarstvo obrane u razdoblju od 2014. do 2016. godine utrošilo 23,771 milijun kuna za duhovnu skrb za potrebe Vojnog ordinarijata u RH.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako dalje navode, 'Ministarstvo unutarnjih poslova je za dušobrižništvo katoličkih vjernika prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske iz 2002. godine u razdoblju od 2014. do 2016. godine utrošilo 500 tisuća kuna godišnje' dakle ukupno 1,5 milijuna u tri godine.

Ministarstvo kulture je u istom razdoblju u okviru zaštite spomenika kulture utrošilo ukupno 139,388 milijuna kuna i to u iduće svrhe:

- za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Katoličke crkve izdvojeno je ukupno 117,483 milijuna kuna

- za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve izdvojeno je ukupno 20,274 milijuna

- za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Reformatorske crkve izdvojeno je ukupno 1,494 milijuna

- za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Židovske vjerske zajednice izdvojeno je ukupno 96,600 kuna

- za programe zaštite i očuvanja kulturnih dobara u vlasništvu Baptističke crkve izdvojeno je ukupno 39,000 kuna.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u razdoblju od 2014. do 2016. godine uplatilo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji iznos od 2.59 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva uplatilo je ukupno 2,304 milijuna kuna.

Najviše novca potrošilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama - u tri godine ukupno 742,5 milijuna kuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja imalo je podatke o broju učitelja po pojedinim predmetima do travnja 2014. godine, kada je vođena vlastita evidencija o zaposlenicima, odnosno prije prelaska na Centralni obračun plaća. Tada su radna mjesta bila šifrirana te je tako postojala i posebna šifra za vjeroučitelje.

U 2014. godini bilo je ukupno 2577 vjeroučitelja u osnovnim školama, za koje je godišnje izdvajano 200,1 milijun kuna, te 585 vjeroučitelja u srednjim školama, za koje je izdvojeno 42.4 milijuna kuna, odnosno ukupno 242,5 milijuna kuna. Podaci za 2015. i 2016. godinu u ovom trenutku mogu se samo procijeniti na otprilike 250 milijuna kuna godišnje.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ističe kako je trenutno u izradi šifrarnik radnih mjesta koji je u završnoj fazi te će se moći koristiti za statističke prikaze o radnim mjestima, stoji u Vladinom odgovoru.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!