Vijesti / Društvo

EPIDEMIJA GRIPE U Varaždinskoj županiji dosad 80 oboljelih, stvarna brojka viša

EPIDEMIJA GRIPE U Varaždinskoj županiji dosad 80 oboljelih, stvarna brojka viša

U Varaždinskoj županiji, kao i u cijeloj Hrvatskoj, gripa je u punom zamahu. Struka je izvijestila da se radi o epidemiji, budući da se bolest u određenom broju počela grupirati.

Do 8. siječnja Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije zaprimio je 80 prijava o obolijevanju od gripe, doznajemo od Katice Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiolog, voditeljice Higijensko-epidemiološke djelatnosti ZZJZ Varaždinske županije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Usporedbe radi, do prvoga dana prošle, 2017. godine, bilo je 160 prijavljenih oboljelih od gripe.

- Brojka u stvarnosti je sigurno veća, jer nisu svi oboljeli zatražili liječničku pomoć pa nisu registrirani. Najviše oboljelih je za sada u kategoriji radno aktivnih osoba od 30 do 60 godina. Obolijevanje djece očekujemo povratkom djece s praznika - najavljuje dr. Čusek Adamić.

Što se tiče procijepljenosti, doznajemo da je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije ove godine utrošio gotovo 18 000 doza cjepiva protiv gripe.

- Zaštitili smo najvulnerabilnije skupine stanovništva, dakle kronično bolesne, starije od 65 godina, zdravstvene djelatnike - kaže dr. Čusek Adamić.

Gripa je teška zarazna bolest počinje naglo s visokom temperaturom do 40 stupnjeva, bolovima u tijelu, kašljem, šmrcanjem. Opasna je za kronične starije bolesnike jer narušava zdravlje i dovodi do razvoja niza teških, čak i smrtonosnih komplikacija.

No težih komplikacija, koje bi rezultirale najgorim mogućim ishodom, zasad, srećom, nije bilo.

Ukoliko tijelo podlegne gripi, struka savjetuje kako se izliječiti što prije:

Liječenje gripe je simptomatsko, a to podrazumijeva mirovanje, uzimanje veće količine tekućine, lijekova za snižavanje temperature i bolova te suzbijanje kašlja. Gripa se ne liječi antibioticima jer antibiotici ne djeluju na viruse. O primjeni antibiotika u vrijeme gripe odlučiti će liječnik ukoliko je došlo do razvoja bakterijskih komplikacija gripe poput upale uha ili pluća. Starije osobe, odnosno bolesnici s težim simptomima i kroničnim bolestima, s povećanim rizikom za nastanak komplikacija liječe se specifičnim antivirusnim lijekovima pod kontrolom liječnika.

Obavezno se treba javiti liječniku ukoliko temperatura oko 39 do 40 stupnjeva Celzijevih traje duže od tri dana, ako imate bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima, ukoliko dođe do poremećaja svijesti, pojačanog kašlja s iskašljajem, osjećaja skraćenog daha i pritiska u prsnom košu, stalnog povraćanja i eventualno pojave osipa.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci