Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Godine 1873. osnovana Varaždinska županijska štedionica

VŽ KALENDAR Godine 1873. osnovana Varaždinska županijska štedionica

14.1.1922. U selu Tuhovcu kraj Varaždinskih Toplica rođen je političar Dragutin Šebrek. Obavljao je brojne dužnosti u državnoj upravi, u više saziva bio je zastupnik u Saboru Hrvatske i dugo godina direktor Privredne banke Hrvatske. Zaslužan je za gradnju nove Spomen škole i hotelskog kompleksa 'Minerva' u Varaždinskim Toplicama te za razvoj turizma i lovstva u varaždinskom kraju. Dragutin Šebrek umro je 2005. godine i sahranjen je na Varaždinskom groblju.

14.1.1877. U Varaždinu je rođen pravnik i znanstvenik Lavoslav Henigsberg. Gimnaziju je maturirao u rodnom gradu, pravo je studirao u Grazu i Beču, gdje je i doktorirao. Radio je u Brodu na Savi, Novoj Gradiški, Mitrovici. U Varaždinu je do 1914. godine bio upravitelj Državnog odvjetništva. Godine 1925. izabran je za suca Banskog stola u Zagrebu, a zatim i Stola sedmorice, najviših sudova u Hrvatskoj. Autor je desetak pravnih knjiga i monografija, objavio je brojne znanstvene tekstove o kaznenom i krivičnom postupku, bio je honorarni predavač na zagrebačkom Pravnom fakultetu i suautor priručnika 'Krivični postupak'. Lavoslav Henigsberg umro je u Zagrebu 1936. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

14.1.1873. Novoutemeljena Varaždinska županijska štedionica počela je sa raedovnim poslovanjem. Štedionica je građanima odobravala kredite te vodila račune o drugim bankarskim poslovima. Županijsku štedionicu su utemeljili obrtnici, trgovci, poduzetnici i bogatiji građani Varaždina. Bila je to druga štedionica u gradu, godine 1868. počela je sa radom Varaždinska štedionica d.d.

14.1.1851. U Varaždinu je rođen glazbenik Felix Udl. Radio je kao bankovni činovnik i bio svestrano angažiran u glazbenom životu grada. Dugo godina je bio dirigent u pjevačkom društvu 'Vijenac', a vodio je i tamburaške zborove. Umro je u Beču 1928. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!