Vijesti / Društvo

Županijsku palaču posjetili profesori i učenici šest najstarijih gimnazija

Županijsku palaču posjetili profesori i učenici šest najstarijih gimnazija

Županijsku palaču u Varaždinu posjetili su profesori i učenici šest najstarijih hrvatskih gimnazija, Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Požege, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Gimnazije Karlovac, Gornjogradske gimnazije Zagreb te Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

U Maloj dvorani primila ih je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja ih je upoznala s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i mnogobrojnim projektima koje županijska vlast provodi na području obrazovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izuzetno mi je drago da kao bivša gimnazijalka, a danas i članica školskog odbora Prve Gimnazije mogu pozdraviti učenike i profesore šest najstarijih hrvatskih gimnazija. Naša Prva Gimnazija, osnovana još daleke 1636 godine uvijek je bila žarište obrazovnog i kulturnog djelovanja ovog dijela Hrvatske i danas nam služi na ponos. Ona je jedan dio našeg obrazovnog sustava, naime upravo je Varaždinska županija prepoznatljiva po velikom ulaganju u obrazovanje. Za vrijeme prvog mandata župana Čačića prije desetak godina u našoj Županiji provedena je mini obrazovna reforma i to mjerama koje su tada bile mogli bismo reći revolucionarne. Naime, tada su sagrađene i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. To je omogućilo da preko 90 % djece pohađa nastavu u jednoj smjeni. Uvedeni je i model besplatnog prijevoza srednjoškolaca, a prvi u Hrvatskoj smo pokrenuli Centre izvrsnosti.

Danas te centre pohađa ukupno 834 učenika, a s njima radi 115 mentora. Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 124 milijuna kuna, što čini čak 52 % proračuna. To nam omogućuje da provodimo projekte poput sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola te prijevoz studenata, učenicima i studentima dajemo stipendije, a pokrenuli smo i projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Treba spomenuti i energetsku obnovu škola, naime trenutno imamo prijavljeno 12 projekata ukupne vrijednosti preko 40 milijuna kuna - rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je svojedobno uveden model besplatnog prijevoza učenika iz svih krajeva Županije doprinjeo većem broju upisanih učenika u srednje škole, pa tako i u Gimnazije.

Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić se zahvalila posebnoj savjetnici na gostoprimstvu te je istaknula veliku potporu Županije kod pripreme i realizacije mnogih projekata.

Spomenimo, Susret Vijeća učenika zamišljen je kao dvodnevni program u sklopu kojeg će se održavati sastanci i radionice predstavnika Vijeća učenika s ciljem razmjene iskustva u radu te dogovora oko zajedničkih aktivnosti i projekata.

Na taj način želi se promicati suradnja najstarijih gimnazija Hrvatske u cilju očuvanja zajedničkih ideja, te povezati učenike iz raznih dijelova Hrvatske kroz zajedničke projekte i aktivnosti.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci