Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prije 97 godina rodio se sportaš i trener Ante Oljica

VŽ KALENDAR Prije 97 godina rodio se sportaš i trener Ante Oljica

3.2.1986. U Zagrebu je u 91. godini umro Božidar Ribić, inžinjer elektrotehnike. Rođen je u Varaždinu 26. studenoga 1895. godine gdje je završio gimnaziju. Studirao je i diplomirao na Elektrostrojarskoj visokoj školi u Beču. Radio je kao stručnjak na elektrifikaciji željeznica. Od 1948. godine direktor je Elektrane Zagreb i glavni elektroenergetski inspektor u Hrvatskoj. Za doprinos unapređenju električne energije Božidar Ribić dobio je 1975. godine republičku Nagradu za životno djelo.

3.2.1921. Rodio se Ante Oljica, sportaš i trener. Igrao je u prvom sastavu nogometnog kluba Slavija kada je klub bio u nacionalnoj ligi ondašnje države, a potom u Tekstilcu. Bio je desetljećima trener najmlađih varaždinskih nogometaša, juniora, odgojivši generacije vrhunskih igrača. Za svoj trenerski rad dobio je brojna priznanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

3.2.1912. U Vratišincu je rođen veterinar Valent Novak. Gimnaziju je maturirao 1935. godine u Varaždinu, Veterinarski fakultet završio je u Zagrebu gdje je 1961. stekao doktorat veterinarskih znanosti. Od 1946. bio je voditelj Veterinarske ambulante u Petrijancu, a od 1954. upravitelj je Veterinarske stanice u Varaždinu koju je modernizirao tako da je postala jedna od najboljih u Hrvatskoj. Bio je među osnivačima, a zatim i direktor Poslovnog udruženja veterinarskih stanica Hrvatske. Znanstveno se bavio organizacijom terenske veterinarske službe, unaprjeđenjem stočarske proizvodnje i suzbijanjem zaraznih bolesti. Valent Novak umro je u Varaždinu 1970. godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci