Vijesti / Društvo

VARAŽDIN Pedofil u školi: Svi 'peru ruke', ravnatelji 'samo iznajmljuju dvoranu'

VARAŽDIN Pedofil u školi: Svi 'peru ruke', ravnatelji 'samo iznajmljuju dvoranu'

Novinarska ekipa RTL-ove emisije Potraga temeljem dopisa uznemirenih roditelja krenula je put Varaždina. Tu ih je dočekala nevjerojatna priča...

Dok se u Saboru čeka usvajanje izmjena Kaznenog zakona koje će donijeti postroženje tzv. antipedofilskih odredbi, slabosti postojećeg sustava pedofili vješto koriste.

Osudili su ga na četiri i pol godine zatvora zbog seksualnog prijestupa zloupotrebom položaja na štetu 15-ogodišnjakinje i 17-ogodišnjakinje te je završio u tzv. registru pedofila, s rehabilitacijom do 2031.

No osuđeni pedofil samo se preselio s jednog kraja Hrvatske na drugi, ponovno osnovao teakwondo klub i počeo održavati treninge po varaždinskim osnovnim školama. Sve to po zakonu se može dogoditi - jer pun je rupa pa se zato i mijenja - ali i ne mora se dogoditi da odgovorni vode više računa o tome koga puštaju u školu.

Anonimna dojava

Nakon anonimne dojave zabrinutih roditelja u našu redakciju, pronašli smo prijestupnika, sa svime smo upoznali sve nadležne institucije i nadamo se da će, bar sada, zaštititi djecu.

Tragom anonimnog pisma zabrinutih roditelja iz Varaždinske županije krenuli smo u potragu za izvjesnim trenereom kojeg ćemo zvati Ivo. Pismo koje smo primili sadržavalo je uznemirujuće informacije.

- Živimo u Varaždinskoj županiji. Prije nekoliko godina u našoj školi su se počeli održavati treninzi taekwondoa. Dosta je djece počelo trenirati pa i naša kći. Nakon nekoliko mjeseci slučajno smo u razgovoru s prijateljima iz Zadra saznali da je trener koji trenira našu kćer bio u zatvoru zbog silovanja djevojčice. Žrtva je bila upravo curica koju je trenirao. Svoju kćer prestali smo voditi na treninge i rekli smo ravnateljici škole, ali nije ništa napravila. Iako smo svoje dijete maknuli od njega, i dalje mislimo da nije u redu da takva osoba radi na istom mjestu gdje ima nove žrtve u svojoj blizini. Čak smo ga vidjeli da u svome autu vozi djevojčice iz drugih mjesta jer ima treninge po cijeloj županiji.

Provjerom sadržaja pisma potvrdili smo da se radi o čovjeku koji je zloupotrijebio svoj položaj trenera te prisilio dvije maloljetnice, sestre, od 15 i 17 godina na seksualne odnose, obećavajući im zauzvrat napredovanje na treningu.

Nakon što je otkriven, 2007. godine osuđen je na 4,5 godine zatvora.

Krenuli smo put Varaždina redom telefonirajući osnovnim školama. Doznali smo kako se taekwondo treninzi održavaju u dvije škole u gradu Varaždinu, a sigurno utvrdili da sporni trener drži treninge u jednoj od njih.

Ravnatelji zatečeni

Taekwondo treninzi održavaju se u osnovnim školama na području Varaždina. Nalazimo se ispred jedne od njih, sa čijim ravnateljem smo razgovarali kao i sa ostalih sedam. Naime, ima ukupno osam osnovnih škola na ovom području. Međutim nitko od njih nije želio izaći pred kameru i komentirati situaciju o kojoj smo ih obavijestili.

Ostali su zatečeni, jer slučajno se upravo danas održava njihov mjesečni sastanak osnovnih škola na kojem je ova tema bila na dnevnom redu. Međutim, što su zaključili, nisu htjeli komentirati pred kamerama.

Sljedeći korak bila je adresa na kojoj je registriran klub u kojem radi spomenuti trener.

- Ja radim s djecom, ali tko je rekao da ja ne mogu raditi s djecom ili bilo kim? Uopće ne znam o čemu je riječ, tko vas je zvao?

- Dobili smo anonimnu prijavu, no to je sad manje važno obzirom da je činjenica da ste 4,5 godine...

- Zato što ću tu osobu i bilo koga ja apsolutno tužiti, jer ja sam slobodni građanin Hrvatske, jer ono što je bilo, to je iza mene, što je prije nekih osam, devet, deset godina bilo, to apsolutno…

- Pa kad ste izašli iz zatvora, koje godine, 2011.? Jeste li informirani o periodu rehabilitacije koji predstoji u ovakvim slučajevima?

- Gledajte, dići ću tužbu protiv vas ili bilo koga bude li pisalo nešto loše o meni, angažirat ću odvjetnika, a ta osoba koja je vas zvala, očito iz Varaždina, kako bi meni napravila problem, ne samo ovdje nego bilo gdje da sam ja... - rekao je Ivo, osuđen za seksualno iskorištavanje maloljetnica.

Period rehabilitacije označava period koji nastaje kada se kazneno djelo briše iz evidencije.

- U ovom slučaju, kad su kaznena djela na račun djece, ta rehabilitacija ide na dvostruki rok. Znači, ako je za nešto propisano da deset godina treba proći da bi se brisalo, u ovom slučaju, kada su kaznena djela na štetu djece, treba proći 20 godina - rekla je Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Ravnatelj 'pere ruke'

Što znači da je trener o kojem govorimo u registru počinitelja kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, u javnosti znanom kao registar pedofila, gdje ga svaki poslodavac može provjeriti.

Ravnatelj Druge osnovne škole Varaždin, u kojoj su održavani treninzi, nije nam se više javljao na telefon, tek nam je posalo odgovor pismenim putem:

- Činjenica je da se na našoj školi održavaju treninzi taekwondoa u organizaciji taekwondo kluba. Škola samo iznajmljuje prostor, no nema utjecaj na izbor trenera. Podatak da li je netko u evidenciji prijestupnika za seksualno zlostavljanje možemo tražiti samo za djelatnike koje mi zapošljavamo, a u konkretnom slučaju odgovornost je na pojedinom klubu.

Čini se da ravnatelj škole drži da seksualni prijestupnik nad djecom koji drži treninge u njegovoj školi nije njegova odgovornost.

Odgovor na pitanje o imenu kluba s kojim su potpisali ugovor nismo dobili. Pa smo krenuli tragom informacija s Facebooka. No bila je to slijepa ulica.

U registru udruga Varaždinske županije također nismo naišli na podatke o postojanju udruge čiji je tajnik, prema podacima s Facebooka, sporni trener.

Sporna diploma

Ipak, na Facebook profilu u siječnju ove godine trener Ivo objavljuje fotografiju snimljenu ispred natpisa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, na kojoj se hvali diplomom sportskog trenera.

Dekan Učiteljskog fakulteta na naš upit odgovara kako oni takve diplome ne izdaju, niti je čovjek po tom imenu ikada studirao kod njih.

No kaže da svoje prostore često iznajmljuju drugim školama. I zaista, sljedeća fotografija s profila pokazuje predavanje na kojem se u lijevom uglu vidi logo Sportskog učilišta.

Telefonski smo stupili u kontakt s jednim od predavača koji nam je rekao da osoba s tim imenom i prezimenom nikada nije kod njih dobila diplomu, no kada smo ga zamolili da nam to i pismeno potvrdi, usproks obećanju, nije nam se više javljao. Štoviše, odjednom ga više nismo mogli ni nazvati niti mu poslati poruku.

Ministarstvo nije nadležno

Poslali smo upite sve i jednoj instituciji za koju smo zaključili da treba imati neki nadzor nad osobama koje djeluju unutar obrazovnog sustava.

No iz Ministrastva obrazovanja odgovorili su da se ne radi o osobi koja je radnik školske ustanove te školska ustanova nije nadležna za provjeru takvih osoba.

- Međutim, sukladno članku 13. stavka 3. Zakona o sportu, osoba protiv koje je pokrenut postupak zbog kaznenog djela počinjenog na štetu djeteta odnosno maloljetnika, treba biti udaljena od obavljanja poslova u sportu u kojem dolazi u kontakt s djecom odnosno maloljetnicima do pravomoćne presude, odnosno obustave postupka. Slijedom navedenoga, upućujemo Vas da se u vezi ovog upita obratite Središnjem državnom uredu za šport - stoji u priopćenju Ministrastva obrazovanja.

Iz Središnjeg državnog ureda za sport isti odgovor, uz dodatak da njihovi inspektori izlaze na teren po prijavama.

Računa li se naš upit kao prijava i je li je podnio itko od spomenutih ravnatelja škola, nisu rekli.

Ravnatelj V. osnovne škole Varaždin, u kojoj se održavaju taekwondo treninzi, dan nakon što je dobio informaciju o tome da postoji mogućnost da ih drži osoba koja je seksualno iskorištavala djecu, odgovorio je ovako:

- Da, čuo sam, ali ne znam kakve ja veze imam s tim, zaista, mi samo iznajmljujemo prostore tom klubu, ništa drugo - rekao je Mario Šipek, ravnatelj V. osnovne škole Varaždin.

Seksualni registar

Doznali smo da trener Ivo dva puta tjedno održava treninge u još jednom sportskom objektu u Varaždinu. Netom prije treninga susreli smo ga ispred dvorane.

- Ja ne želim nikakve intervjue davati i uopće me to ne zanima…

- Okej, hoćete mi dati kontakt odvjetnika?

- Može. Jer to što se radi uopće me ne zanima. Taj koji to radi, stvarno, zvao sam i roditelje, oni su zgraženi…

- Što ste rekli roditeljima?

- Rekao sam to što ste vi meni rekli, da je netko poslao anonimno pismo. Ja ne želim davati nikakve izjave, ako moj kaže da može, dapače…

- Gdje ste sada registrirani? Vi ste licencirani trener, je li tako?

- Kada je ta kalvarija počela, ja sam odmah suspendiran, poslije je ta suspenzija prošla... Do Hrvatskog saveza, kad je to sve prošlo, nakon četiri, pet godina, ja sam ispunio zahtjev, u Savezu je bilo problema na početku, ali predsjednik Saveza je rekao 'gle, znamo te, ali takav je Zakon, ako što bude, mi ćemo te osuditi'. Gledajte, ja sam i dalje išao na seminare, ne želim nešto što radim cijeli život…

- Jeste li vi u registru?

- Tko, ja? Kakvom?

- Seksualnih prijestupnika nad djecom?

- Ne, ne, to ne. Ja sam osuđen za zlouporabu položaja, seksualni registar nema veze s tim. Nit sam ja imao seksualne osnose s ikim, mislim to je bez dokaza - rekao je Ivo, osuđen za seksulano iskorištavanje maloljetnica.

Ipak, sud je rekao drukčije. Ovaj čovjek jest u spomenutom registru počinitelja kaznenih djela na štetu djece. A nakon što nam je zaprijetio tužbom objavimo li išta vezano uz njega, nazvali smo, kako je rekao - njegovog odvjetnika, čiji na je telefonski broj dao.

- Ja nisam njegov odvjetnik, ja nemam njegovu punomoć, on je samo savjetodavno zvao Udrugu Mobbing, ja nisam njegov odvjetnik. Ja nemam nikakva saznanja kakva je to anonimna prijava. Prema tome, sve što bih govorio, to je isto kao da me vi sad pitate da li se ja smijem voziti i razgovarati na mobitel, ja bih vam rekao 'ne, ne smijete, jer je to kažnjivo'. Eto - kazao je Ivan Hranj, odvjetnik Udruge Mobbing.

Škole ipak odgovorne

Upitali smo o njemu i Hrvatski taekwondo savez, u kojem je rekao da se registrirao. Odgovor Hrvatskog Taekwondo saveza:

- Gospodin nema važeću licencu trenera za 2018. godinu u HTS-u. Nije prisustvovao ove godine u siječnju na licencnom seminaru te nismo upoznati u kojem klubu djeluje. U vrijeme, kada smo također iz medija, saznali za slučaj zbog kojeg je bio osuđen (2007. godine) također nije imao licencu trenera u taekwondou. Nakon odsluženja zatvorske kazne tražio je izdavanje licence trenera, no odbili smo ga. Međutim, nakon konzultacija u MUP-u, dobili smo informaciju da se osoba koja odsluži zatvorsku kaznu može vratiti u sustav sporta dvije godine nakon odsluženja kazne.

Ipak, prema Zakonu o sportu, na koji su se pozvali i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i iz Državnog ureda za šport, ne može se vratiti u sustav sporta, a pogotovo ne bi trebao raditi s djecom.

Iako su sklopili ugovore s klubom u kojem spomenuti čovjek radi, ravnatelji škola ništa od navedenog nisu provjeravali.

- Ravnatelji su nadležni za to tko ulazi u školu i imaju ga pravo provjeravati u kaznenoj evidenciji - rekla je Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda.

Dakle, iako škola nije direktan poslodavac u ovom slučaju, ravnatelj mora znati tko mu ulazi u školu. I ima zakonsku osnovu to provjeravati.

- Postoji to jedno opće uporište, članak 14., po kojem mogu tražiti potvrdu, uz suglasnost osobe. Ako osoba ne da suglasnost, pametnome dovoljno upozorenje - kazala je Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Mrtvo slovo i odgovornost

Da to nije dovoljno pokazala je i naša priča, a toga su svjesne i majke iz riječke udruge Ruka, koja je peticijom zbog slučaja o kojem smo izvještavali u Potrazi, izlobirala postroženje antipedofilskih odredbi kaznenog zakona.

- Upravo zbog ovakvih slučajeva moramo postrožiti zakone - rekla je Antonija Salajić iz Udruge za podršku žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima Ruka Rijeka.

Iz Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Grada Varaždina objasnili su nam da se ravnatelj škole u kojoj se održavaju treninzi očitovao, kao i nama - ne može provjeravati osobe koje nisu djelatnici škole, te je to odgovornost kluba. A mail završava rečenicom da to ne može ni gradska uprava.

- Apeliram na ministra Bošnjakovića da se zaštite naša djeca. Mi ne možemo znati tko s njima radi u školi... - kazala je Antonija Salajić.

A zaštititi ih neće mrtvo slovo na papiru već preuzimanje odgovornosti. Činjenica je da je čovjek koji nije zaposlen u školi - radio u prostorima škole. Više je nego jasno čija je to nadležnost.

Više u video prilogu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!