Vijesti / Društvo

ZDRAVSTVO Otvoren novi Centar za hemodijalizu vrijedan 14,3 milijuna kuna!

ZDRAVSTVO Otvoren novi Centar za hemodijalizu vrijedan 14,3 milijuna kuna!

Na petom katu zgrade Internističko-pedijatrijskog paviljona u Općoj bolnici Varaždin u petak, 9. veljače, otvoren je novouređeni prostor dijalize Odjela za nefrologiju i dijalizu, u koji je uloženo 14,3 milijuna kuna.

Time je Odjel nakon 32 godine napokon dobio nove prostore, u kojima će skrbiti o više od 160 pacijenata kojima je nužna dijaliza ili daljnja zdravstvena skrb nakon transplantacije bubrega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, njegovog zamjenika Roberta Vugrina, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević, ravnatelja Opće bolnice Varaždin dr. Nenada Kudelića i njegovih suradnika, na svečanosti je bio i ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić.

Riječ je o velikom projektu, naveo je ravnatelj Opće bolnice dr. Kudelić.

- Hemodijaliza u Općoj bolnici Varaždin ima dugogodišnju tradiciju, Centar za hemodijalizu je osnovan još 1980. godine, a tada je imao šest dijaliznih mjesta. Zahvaljujući projektu koji je trajao tri godine, a financiran je iz decentraliziranih sredstava u vrijednosti većoj od 14 milijuna kuna, naša bolnica danas ima 35 novih mjesta za dijalizu. To puno znači za bolnicu, a još više za pacijente, jer omogućava hemodijalizu svim našim bolesnicima u jednoj smjeni, i to u novim, lijepo uređenim i vrhunskim prostorima – rekao je dr. Kudelić.

Župan Čačić je istaknuo da je cilj da cijela varaždinska bolnica izgleda poput ovog centra te da ima prvorazrednu opremu, najbolju koju Hrvatska u ovom trenutku ima.

- Spektar ulaganja u zdravstvu u Varaždinskoj županiji je ogroman, a nitko u Hrvatskoj nije ni blizu, nijedna županija nije niti na 50 posto razine naših ulaganja. U Općoj bolnici Varaždin se energetski obnavlja sedam objekata, u koje će biti uloženo 83 milijuna kuna. Pokrećemo i nova ulaganja od 17 milijuna kuna, pa u obnovu idu i zgrade Psihijatrije, Poliklinike i Mikrobiologije, u čemu Varaždinska županija sudjeluje s 50 posto, a ostatak je EU novac. U Novom Marofu traje izgradnja objekta za palijativnu skrb, što je projekt vrijedan 51,5 milijuna kuna, a u domove zdravlja i opremu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ulažemo 12,9 milijuna kuna. Nova ulaganja planiramo u Klenovniku, kao i u Varaždinskim Toplicama, gdje je u planu obnova Minerve vrijedna 73 milijuna kuna, izgradnja spinalnog centra od 83 milijuna kuna, kao i ulaganja u Terme, Konstantinovu kupelj, Lovrinu te Pučku kupelj. Međutim, ulažemo i u ljude. U srijedu smo dobili 14,7 milijuna kuna EU sredstava za specijalizacije – rekao je župan Čačić, koji je u Županijskoj palači održao i radni sastanak s ministrom zdravstva.

Ministar Kujundžić je naveo da može izreći samo riječi hvale, za prostor, opremu, ali i za liječnike te medicinske sestre i tehničare Opće bolnice Varaždin.

- Varaždinska županija jest ogledni primjerak za druge, a Vlada je upravo ovamo usmjerila sredstva za specijalizacije, stiže novi uređaj za magnetsku rezonanciju, a velike su investicije su i objedinjeni hitni prijem te dnevne bolnice, kao i ulaganje u spinalni centar u Varaždinskim Toplicama. Trend ulaganja u zdravstvo ovoga kraja je vrlo pozitivan – rekao je Kujundžić.

Brojni uzvanici obišli novouređenu dijalizu, koja je iz starih prostora, iz zgrade Neurologije preseljena na peti kat Internističko-pedijatrijskog paviljona. Novouređeni dio Odjela ima 35 kreveta za dijalizu te 37 uređaja za dijalizu, od čega su dva rezervna. O pacijentima skrbe četiri subspecijalista nefrologa, jedan specijalist interne medicine, tri specijalizanta te 29 medicinskih sestara i tehničara koji su educirani i opremljeni za težak i odgovoran posao dijalize.

Voditeljica Odjela dr. Željka Grđan, specijalistica interne medicine, napominje da je hemodijaliza vrlo složeni postupak nadomještanja bubrežne funkcije.

- Mi smo jedina struka koja u cijelosti može nadomjestiti funkciju organa ako ga ne možemo izliječiti konzervativnim tretmanom. Pacijenti na dijalizi žive do transplantacije ili doživotno. Trenutno najstarija bolesnica ima 88 godina, a najmlađa 24 godine. Najduži 'staž' na dijalizi ima bolesnica koja je na hemodijalizi od 1991. godine – rekla je dr. Željka Grđan, voditeljica Odjela za nefrologiju i dijalizu Opće bolnice Varaždin.

Trenutno se na kroničnom programu nalazi 77 pacijenata, koji na hemodijalizu moraju dolaziti tri puta tjedno po minimalno četiri sata. Međutim, među njima su i oni koji su zbog bolesti na dijalizi i četiri do pet puta tjedno na dijalizi, ali i onih koji su, umjesto 4 sata, na dijalizi i do sedam sati.

Peritonejska dijaliza je drugi postupak nadomještanja bubrežne funkcije, kojeg bolesnik provodi sam kod kuće. Ta metoda nije pogodna za svakog bolesnika, a dr. Grđan objašnjava da za taj postupak je potrebno zadovoljiti određene preduvjete da bi se mogao primjenjivati.

Na Odjelu se zbrinjava i 75 transplantiranih pacijenata s područja Varaždinske županije. S druge strane, 18 njihovih pacijenata se nalazi na nacionalnoj listi za transplantaciju.

Na Odjelu za nefrologiju i dijalizu obavljaju još akutnu dijalizu, kontinuiranu metodu nadomještanja bubrežne funkcije (CRRT ) i plazmaferezu, odnosno izmjenu plazme.

U 2017. godini obavljeno je 12.540 kroničnih hemodijaliza, 47 akutnih, 222 CRRT-a i 8 plazmafereza.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci