Vijesti / Društvo

Od kraja siječnja 'onaj' taekwando klub više ne održava treninge na II. osnovnoj

Od kraja siječnja 'onaj' taekwando klub više ne održava treninge na II. osnovnoj

Od kraja siječnja na varaždinskoj II. osnovnoj školi više se ne održavaju treninzi taekwando kluba u kojem je kao trener radila (ili još uvijek radi) osoba pravomoćno osuđena za seksualni prijestup na štetu 15-godišnjakinje i 17-godišnjakinje. Odnosno, sasvim pravno precizno, osuđena za – spolni snošaj zloupotrebom položaja.

> VARAŽDIN Pedofil u školi: Svi 'peru ruke', ravnatelji 'samo iznajmljuju dvoranu'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O tome da spomenuti klub više ne održava svoje treninge u dvorani II. osnovne škole izvijestio nas je, na naš upit, ravnatelj Ernest Habek.

- Škola tijekom školske godine može iznajmiti prostor sportske dvorane u popodnevnom terminu klubovima, udrugama ili građanima prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i postupku davanja u zakup sportskih dvorana, prostora i opreme osnovnih škola koje je donio Grad Varaždin. Škola samo iznajmljuje prostor, no nema utjecaja na izbor trenera. Podatak da li je netko u evidenciji prijestupnika za spolno zlostavljanje možemo tražiti samo za djelatnike koje mi zapošljavamo, uz njihovu prethodnu suglasnost, a u ovom slučaju odgovornost je na pojedinom klubu – pojasnio je Habek.

Dodao je i da je navedeni klub, kao i većina klubova kojima se iznajmljuje prostor, član Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina te time ostvaruju pravo na povoljniji zakup dvorane.

No, iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina to su nam opovrgnuli.

- Taekwondo klub koji spominjete nikad nije bio član Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, niti je ikada predan zahtjev za pristup u članstvo Zajednici – odgovorio nam je tajnik Patrik Koščak.

Ravnatelj II. osnovne škole osvrnuo se i na mogućnosti poboljšanja sustava kontrole kako bi se spriječile slične situacije.

- Smatram da bi sustav kontrole trebalo zakonski bolje regulirati. S jedne strane pooštriti zakonske odredbe i sustav kontrole sa zabranom rada osobama koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, kako bi se spriječio recidivizam. S druge strane, školama ili ustanovama koje rade s djecom omogućiti lakši pristup podacima o kaznenoj evidenciji prilikom zapošljavanja – smatra ravnatelj Ernest Habek.

Isti upit poslali smo i ravnatelju V. osnovne škole Mariju Šipeku, gdje se također održavaju (ili su se održavali) treninzi, ali ni nakon nekoliko dana nismo zaprimili odgovor.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci