Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR List 'Grabancijaš' prvi put tiskan na današnji dan prije 51 godinu

VŽ KALENDAR List 'Grabancijaš' prvi put tiskan na današnji dan prije 51 godinu

14.2.1967. Tiskan je prvi broj varaždinskog humoristično - satiričnog lista 'Grabancijaš' u nakladi od 5200 primjeraka. List je izlazio nekoliko godina, glavni i odgovorni urednik bio je Antun Golob, a pored varaždinskih novinara, u Grabancijašu su surađivali i Oto Reisinger, Ico Voljevica, Milan Gavranović, Mladen Bašić, Mirko Tišler i drugi.

14.2.1971. U Zagrebu je umro Predrag Briksi, novinar, publicista, tenisač. Rodio se u Varaždinskim Toplicama 17. prosinca 1922.godine. U varaždinskoj gimnaziji maturirao je 1941. godine i kao gimnazijalac igrao je tenis za varaždinsku 'Slaviju'. Godine 1955. i 1958. u igri parova s Jakšićem, a zatim i s Borom Jovanovićem osvojio je titulu prvaka tadašnje države. Predrag Briksi bio je prvi predavač teorije tenisa u Visokoj školi za fizičku kulturu u Zagrebu, selektor teniske reprezentacije Jugoslavije, organizator tečajeva za teniske instruktore, inicijator i voditelj rada zagrebačke omladinske teniske škole, autor je knjige 'Tenis'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

14.2.1961. Na poticaj i financijsku pomoć najveće hrvatske tekstilne tvornice 'Varteks' u Varaždinu je utemeljena Viša tekstilno - tehnička škola. Na tri studijska smjera: prelački, tkalački i kemijski, prve godine studija bila su 52 redovna i 34 vanredna studenta.

14.2.1904. Utemeljeno je prvo varaždinsko šahovsko društvo. Osnivačka skupština održana je u kavani 'Central' na središnjem gradskom trgu u nazočnosti velikog broja Varaždinaca, ljubitelja šaha. Za predsjednika 'Varaždinskog šah društva' izabran je Samuel Spiller. Društvo je prvih godina rada imalo dvadesetak aktivnih članova.

14.2.1783. Rodio se u Varaždinskim Toplicama Valentin Kirinić. Pravne znanosti i doktorat stekao je na zagrebačkoj Kraljevskoj akademiji znanosti. Dugo godina radio je u zemaljskom arhivu u Zagrebu. Umro je 1840. godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!