Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prije 334 godine izgrađena palača Prašinski-Sermage

VŽ KALENDAR Prije 334 godine izgrađena palača Prašinski-Sermage

22.2.1992. Monsinjor Marko Culej, prvi biskup Varaždinske biskupije, zaređen je za biskupa. Monsinjor Culej rođen je 1938. godine u Repnu, župa Belec, studij filozofije i teologije završio je na zagrebačkom Katoličko bogoslovnom fakultetu, a za svećenika je zaređen 1964. godine. Marko Culej umro je 2006. godine.

22.2.1941. U Zagrebu umro je pjesnik, filozof, pedagog Đuro Arnold. Rodio se u Ivancu 1854. godine. Bio je profesor filozofije i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i osnivač je Odsjeka za pedagogiju. Objavio pet knjiga pjesama. Akademik. Predsjednik Matice hrvatske. Diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a zatim specijalizirao u Berlinu i Parizu. Radio je kao gimnazijski profesor, bio je ravnatelj učiteljske škole. Od 1899. godine rektor je zagrebačkog Sveučilišta, redovni član akademije JAZU, predsjednik Matice hrvatske, počasni član Braće hrvatskog zmaja, urednik časopisa 'Vijenac'. Za učenike srednjih škola napisao je udžbenike 'Logika', 'Psihologija', znanstvene radove 'Etika i povijest', 'Umjetnost prema znanosti'. Kao pjesnik objavio je zbirke 'Izabrane pjesme', 'Čeznuća i maštanja', 'Sa visina i dubina'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

22.2.1684. Sagrađena je palača Prašinski - Sermage na Stančićevom trgu, nekad zvanom Kazališni trg. Palaču je u sagradio barun Franjo Prašinski (Prassinzky), vrhovni carinar Hrvatske. Zgrada je među najočuvanijim starim varaždinskim zdanjima. Udajom barunice Ivane Prašinski za grofa Petra Ivana Sermaga 1745. godine palača prelazi u vlasništvo obitelji Sermage. Barokno zdanje preuređeno je djelomično u stilu rokokoa oko 1759. godine. Unutrašnjost palače je sačuvala svoj prvotni izgled pa je danas najljepši sačuvani barokni prostor u Varaždinu. Od 1945. godine palača Prašinski - Sermage u vlasništvu je varaždinskog Gradskog muzeja, u njoj su Galerija slika te Arheološki odjel muzeja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!