Vijesti / Društvo

Petar Klopotan iz Novog Marofa proglašen ambasadorom naukovanja

Petar Klopotan iz Novog Marofa proglašen ambasadorom naukovanja

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak organizirao je u prostorijama Komore prijem za Petra Klopotana, predsjednika Udruženja obrtnika Novi Marof, nedavno imenovanog za 'ambasadora naukovanja' Hrvatske obrtničke komore.

HOK provodi projekt Uključite se u europska partnerstva za naukovanje u okviru EU programa Erasmus +K3, koji ima za cilj promovirati naukovanje kroz izgradnju partnerstva između posredničkih tijela, tvrtki, pružatelja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, javnih institucija i socijalnih partnera država koje sudjeluju u projektu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt je vrijedan 460 tisuća eura, a provodi se u suradnji s partnerskim organizacijama iz Slovačke, Srbije, Velike Britanije i Njemačke.

Najvažniji sudionici projekta su ambasadori naukovanja, titula koju danas nosi i Petar Klopotan.

Po zanimanju elektroinstalater, Petar Klopotan je vlasnik obrta Klomont , za opremu, montažu i servis plinskih i elektrouređaja i trgovinu.

Dugo godina je uključen u program naukovanja, koji ima za svrhu obrazovanje i osposobljavanje naučnika za obavljanje poslova u zanimanjima za koja se školuju.

Obrt Klomont često uzima naučnike jer je, smatra Petar Klopotan, naukovanje najbolji način pripreme za budući posao. Tijekom staža duljeg od četiri desetljeća, odškolovao je 40-ak naučnika, a njih četvoricu je zaposlio u svom obrtu. I danas u njegovoj radionici rade dva praktikanta.

- Naučnici bi trebali imati više praktične nastave, nego teoretske, a stručni učitelj im smireno treba prenijeti svoja znanja i vještinu. Za naučnike je, pak, najvažnija motivacija da zaista i nauče ono čime se namjeravaju baviti - smatra Petar Klopotan.

Marofski ambasador naukovanja vjeruje kako je važno da se obrtnici i ostali poduzetnici aktivno uključe u izobrazbu zato što, kako kaže, školska praksa nije učinkovita kao rad u obrtničkoj radionici.

- Tek u radionici se naučnici susreću sa svim konkretnim problemima, koje mogu očekivati u budućem radu - kaže Petar Klopotan.

Predsjednik obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, čestitao je marofskom ambasadoru na tituli i izrazio nadu u bolje sutra za obrtnike i obrtništvo, a u čemu će, smatra, nadolazeći naraštaji odigrati presudnu ulogu.

- Na nama je da im prenesemo znanje i iskustvo kako bi se tako dobro naoružani spremno upustili u uzburkane obrtničke vode. Obrtnicima nije lako, ali oni su u jako mnogo poslova nezamjenjivi i pravi majstor se danas opet sve više cijeni. Samo treba biti još malo strpljiv i vjerujem da će se kvalitetno naukovanje stečeno u obrtničkim radionicama pokazati itekako isplativim - zaključio je Mario Milak.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci