Bildaju tijelo i um: Zatvorenici od crnih misli bježe u ‘Kolibu’

U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija, ‘Koliba’ se bori s vječnim pitanjem – gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli, jedan je od opisa knjige Williama P. Younga za kojom su lani najčešće posezali u najstrožem i najsigurnijem zatvoru u zemlji, onom u Lepoglavi, u kojem se nalaze višestruki ubojice, ratni zločinci, dileri, silovatelji, piše 24 sata.

Nakon toga već uobičajeno slijede krimići i špijunski trileri. I godinu ranije se među pet najčitanijih knjiga našao autor koji ne opisuje svijet nasilja, krvi i osvete.

Zatvorenici su u 2016. posezali za ‘Alkemičarom’ Paula Coelha. Osnovna misao koju Brazilac Coelho, pisac megauspješnica, navodi u ovom djelu je da, ‘kad čovjek nešto uistinu želi, cijeli se svemir uroti kako bi mu se san ostvario’.

Ostale četiri najčitanije knjige u 2016. bile su ‘Oštrica besmrtnika’ Hiroakija Samura, ‘Matareški krug’ Roberta Ludluma, ‘Potpuni nadzor’ Davida Baldaccija te ‘Hrvatski monstrumi 1’.

– Očito zatvorenici žele znati s kim dijele životni prostor. Dio njih koji se spominju u knjizi kaznu služi baš u lepoglavskoj kaznionici – kaže nam novinar Dušan Miljuš, koji se s knjigama ‘Hrvatski monstrumi 1’ i ‘Hrvatski monstrumi 2’ već treću godinu nalazi među najčitanijim autorima u najstrožem zatvoru u zemlji.

Miljuš dodaje i kako su ga lani zvali iz Okružnog zatvora u Zagrebu i tražili njegove knjige, no da im nije mogao pomoći jer su rasprodane.

Psihijatri smatraju kako se zatvorenici lako identificiraju s takvim ličnostima, pa danas-sutra kad izađu iz zatvora, kažu sugovorniku: ‘E ja sam bio s njim u zatvoru!’.

Knjižnica Kaznionice u Lepoglavi posjeduje ukupno 11.013 knjiga, odnosno 8742 književna djela. U zadnje tri godine u Kaznionici u Lepoglavi nije gostovao niti jedan književnik, ali je u listopadu 2017. stolnotenisačica Sandra Paović održala sportsku tribinu te je tom prilikom predstavila svoju biografsku knjigu ‘Rođena da pobjeđuje’, kažu u Ministarstvu pravosuđa, piše 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije