Vijesti / Društvo

ARHITEKTI 'Struka ne podupire senzacionalistički predstavljene projekte!'

ARHITEKTI 'Struka ne podupire senzacionalistički predstavljene projekte!'

Društvo arhitekata Varaždin oglasilo se priopćenjem za javnost u kojem se osvrće na neke od najavljenih projekata koji bi se trebali realizirati u Varaždinu.

- S obzirom na to da je u lokalnim medijima u zadnje vrijeme javnosti senzacionalistički prezentirano nekoliko projekata od velike važnosti za naš grad, Društvo arhitekata Varaždina smatra svojom dužnošću reagirati - kažu uvodno varaždinski arhitekti.

Iako, kažu, podržavaju svaki projekt kojim se spašava vrijedne gradske prostore od daljnjeg propadanja, nudi novi sadržaj te privlače investitori i ulaganja, napominju da žele ukazati kako predstavljeni projekti nisu dobar primjer doprinosa kvaliteti javnog prostora i javnog interesa.

- Naime, prezentirane projekte karakterizira površno sagledavanje problema, neusklađenost s obvezujućom prostorno-planskom dokumentacijom, stavljanje privatnog interesa ispred javnog, netransparentnost u njihovom provođenju te vrlo često zaobilaženje arhitektonske struke iako je ona najkompetentnija rješavati pitanja prostora. Društvo arhitekata grada Varaždina želi ukazati na navedene činjenice, kako se ne bi stvorila percepcija u javnosti da prezentirani projekti predstavljaju kvalitetna arhitektonska i prostorna rješenja, odnosno da je struka suglasna s istima i da ih kao takve podupire. Želimo izbjeći da problematika nekih zahvata u prostoru postaje jasna kad su radovi već u tijeku i kad je prekasno za bilo kakvu svrsishodnu reakciju te se može samo konstatirati počinjena trajna šteta u prostoru - stav je DAV-a.

Jedna od najvažnijih zadaća za Društvo arhitekata Varaždina, napominje se u priopćenju, je afirmacija kvalitetne arhitekture i kulture prostora, briga o kvaliteti javnih prostora i javnom interesu, kao i uključivanje šire zajednice u promišljanje vlastitog životnog okruženja.

- Podizanjem razine kvalitete izgrađenog prostora grada, povećava se i kvaliteta života njegovih građana. Kvaliteta izgrađenog prostora predstavlja opći interes. Ona nije rezultat slučajnosti, nego se stvara savjesnim i koordiniranim djelovanjem arhitektonske i drugih struka, uz visoku društvenu svijest i političku volju. Odnos prema izgrađenom prostoru grada pokazuje kulturu njegovih stanovnika i govori o tome tko smo i kamo idemo. Izgrađeni prostor ima snažan utjecaj na kreiranje identiteta grada i jedan je od slojeva kulturnog naslijeđa. Stoga itekako moramo voditi računa o tome da je sve ono što stvaramo danas zapravo kulturno naslijeđe budućnosti i da će nas buduće generacije procjenjivati po tome što ostaje iza nas - objašnjavaju arhitekti.

Zbog svega navedenog, a kako bi se promijenila opisana praksa, smatraju da je nužno što prije uspostaviti suradnju i konstruktivni dijalog između investitora, struke, gradske uprave, ali i drugih dionika - institucija, udruga i krajnjih korisnika - građana.

- U tom smislu obratili smo se gradonačelniku sa afirmativnom inicijativom kojom nudimo suradnju te zajedničko definiranje modela i platformi putem kojih ćemo težiti izvrsnosti u kreiranju i izgradnji prostora. Vjerujemo da će gradonačelnik prepoznati i prihvatiti ponuđenu suradnju - zaključuje se u priopćenju.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!