Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Grof Marko Bombelles vlasnik prvog automobila u Hrvatskoj

VŽ KALENDAR Grof Marko Bombelles vlasnik prvog automobila u Hrvatskoj

12.3.1900. U Varaždinu je rođen Jozo Martinčević, glumac i redatelj. Karijeru glumca započeo je u varaždinskom kazalištu, a zatim je bio angažiran u Trstu, Ljubljani, Osijeku, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Umro je 1991. godine u Zagrebu.

Vlasnik prvog automobila u Hrvatskoj bio je grof Marko Bombelles iz Opeke. Godine 1898. nabavio je automobil marke 'Nesseldorfer' i dovezao ga u Varaždin pri čemu je izazvao ogromno uzbuđenje Varaždinaca koji su prvi puta vidjeli kola koja sama idu.

Osim po automobilu, grof Marko Bombelles upamćen je po tome što je uredio park s rijetkim drvećem, Opeku, a svoje lovište ispunio fazanskom divljači.

Godine 1902. automobil je nabavio varaždinski veleposjednik Lajtner dok je prvi prodavač automobila početkom 20.stoljeća bio Varaždinac Luka Lovrenčić. U prodavaonici  Lovernčića na isporuku kupljenog automobila čekalo se četiri mjeseca. Prvi hrvatski automobilski klub utemeljen je 1906.godine u Zagrebu, prva auto utrka održana je 1912.godine na relaciji Zagreb - Varaždin - Zagreb u dužini od 177 kilometara.

Sudjelovalo je devet vozača vozeći prosječnom brzinom od 35 kilometara na sat. Pobjedio je Vjekoslav Heinzel u 'Opelu' ispred grofa Milana Kulmera u 'Mercedesu'. Varaždinci su automoto klub osnovali 1946.godine.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!