Vijesti / Društvo

JOSIP BOMBELLES Posljednji vladar Vinice mučen i ubijen u Jasenovcu 1942. godine

JOSIP BOMBELLES Posljednji vladar Vinice mučen i ubijen u Jasenovcu 1942. godine

Josip Bombelles stariji upleo se u diplomatsku bitku između njemačke i engleske diplomacije za savezništvo Italije. Imao je englesko državljanstvo po djedu Henry-Françoisu, piše Večernji list.

Kontaktirao je s vodećim talijanskim političarima, pa čak i s Antom Pavelićem. Kad je Mussolini odlučio ući u savez s Hitlerom, Bombelles je postao neugodan svjedok i bio je proglašen špijunom i beogradskim plaćenikom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon dolaska ustaša na vlast bio je uhićen i nakon strašnih mučenja ubijen u Jasenovcu 1942. Svjedočanstvo je ovo o posljednjim danima vladara dvorca Opeka u Vinici pokraj Varaždina iz pera njegova sina profesora Josepha Bombellesa, koje je prije profesorove smrti zabilježeno u predgovoru knjige Davora Martića 'Bombelles - grofovska lovišta Varaždinske županije.

Smrt grofa Bombellesa dokumentirana je izvodom iz poimeničnog registra popisa žrtava koncentracijskog logora Jasenovac te svjedočanstvom o mučenju i pogubljenju iz knjige Đorđa Miloša 'U mučilištu – paklu Jasenovca'.

U Vinicu su došli krajem 19. stoljeća

Sredinom 19. stoljeća došli su u Vinicu, preciznije Marko Bombelles stariji oženio se groficom Ferdinandom Drašković Trakošćanskom, koja nije imala braće, i u miraz dobio vinička imanja.

Njegov sin Marko mlađi, koji je obližnji Zelendvor pretvorio u lovište europskoga glasa u koje su dolazili Franjo Ferdinand, kralj Aleksandar Karađorđević, Josip Broz Tito i drugi, bio je otac 'predmetnog' Josipa Bombellesa te u drugom braku, kontese Ferdinandine.

Ona se udala za nizozemskoga grofa De Marchanta et d’Ansembourga, s kojim je 1941. dobila sina Jana Marka, rođenoga u Zagrebu. Riječ je o, doznajemo, bivšem diplomatu u Londonu i Madridu te lovcu, nalik na pokojnog ujaka.

Bombellesi nikad nisu bili dobrodošli u SFRJ. A njihove su zasluge velike, preporodili su lovstvo i prvi počeli s uzgojem fazana. No u SFRJ su slovili za narodne neprijatelje - rekao je Davor Martić, autor knjige o Bombellesima, piše Večernji list.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci