Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR 1922. godine utemeljen prvi varaždinski konjički klub

VŽ KALENDAR 1922. godine utemeljen prvi varaždinski konjički klub

13.3.1922. Utemeljen je prvi varaždinski konjički klub 'Kolo Jahača i vozača Zrinski'. Za predsjednika kluba izabran je grof Josip Bombelles a tajnik Ricard Wolf. Konjički sport u gradu godine 1924.dobio je i drugi klub - 'Hrvatski konjanički sokol'.

13.3.1921. U Varaždinu je umro teološki pisac, svećenik Matija Stepinac. Bio je odgojitelj klerika u Zagrebu i kanonik u Varaždinu, autor više djela s crkvenom tematikom, objavljivao je članke u Katoličkom listu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

13.3.1758. U Varaždinu je u 52.godini umro svećenik Andrija Jambrešić, znanstvenik, filolog. Gimnaziju je pohađao u Varaždinu i Zagrebu, filozofiju diplomirao u Zagrebu. Radio je na varaždinskoj gimnaziji, bio profesor teologije na sveučilištima u Trnavi i Zagrebu, a od 1753. do 1757. godine upravitelj je Zakmardyjevog seminara u Varaždinu. Andrija Jambrešić bavio se problemima pravopisa i predlagao je reformu kajkavske grafije uvođenjem oznaka za glasove „š“ i „ž“. Zajedno sa Franom Sušnikom izradio je i 1742.godine objavio rječnik latinskog jezika u kojem su latinski izrazi protumačeni hrvatskim, njemačkim i mađarskim riječima.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!