Vijesti / Društvo

IVICA PULJAK 'Optimist sam, naša djeca su inteligentnija i suosjećajnija od nas'

IVICA PULJAK 'Optimist sam, naša djeca su inteligentnija i suosjećajnija od nas'

'Budućnost svemira i ljudskog roda' naziv je predavanja koje je u ponedjeljak, 19. ožujka, dr. sc. Ivica Puljak održao u Park boutique hotelu, u organizaciji Rotary Cluba Varaždin 1181.

Mnoštvo znatiželjnika okupilo se na predavanju, vjerojatno zato što je popularno predstavljanje znanosti još je uvijek rijetka pojava u našem gradu. A upravo je Puljak primjer vrhunskog znanstvenika koji o složenim temama zna pričati na jednostavan, prijemčiv i istovremeno duhovit način.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S obzirom da je po struci fizičar, veći dio njegove prezentacije doticao se tog aspekta stvarnosti, ali, kao što je i sam rekao, nije sklon povlačenju oštrih granica između znanstvenih disciplina, tako da njegova predavanja zakoračuju i do područja filozofije.

Započeo je tako 'formulom koja opisuje svakodnevni život', nastavljajući iznimno konciznim sažetkom onoga što čovjek danas zna o prirodi svemira i života, ali završavajući taj dio predavanja s nebrojenim pitanjima na koje (još uvijek) ne zna odgovor. No, Puljak ne dvoji da se odgovori na ta pitanja kriju u znanosti.

Tri središnja pitanja na koja je Puljak pokušao odgovoriti u svome predavanju su: kako će završiti svemir, kako će završiti ovaj dio svemira i kako će završiti ljudski rod.

Odgovarajući na posljednje pitanje, kao najveće izazove današnjice naveo je klimatske promjene i umjetnu inteligenciju. Pritom, kako je rekao, umjetna inteligencija je izazov nemjerljivo veći od klimatskih promjena i teško je predvidjeti u kojem smjeru će se budućnost razvijati.

On osobno je optimist, ali naglašava da je to posve nevažno kod ovoga pitanja. No kod sagledavanja straha od nekih budućih kiborga koje ćemo sami stvoriti, a koji bi trebali biti produžetak ljudske vrste na ovoj planeti ili nekim drugim planetama, Puljak naglašava da ne zaboravimo da će to biti - 'naša djeca'.

- Pravo pitanje nije kakva će biti budućnost. Pravo pitanje je kakvu budućnost mi želimo - zaključio je svoje predavanje dr. sc. Ivica Puljak, optimističnom porukom da vjeruje u generacije koje dolaze:

- Mislim da su naša djeca bolja od nas. Mislim da su naša djeca inteligentnija i suosjećajnija. A ono što je sigurno je da će budućnost biti hiper-super-ultra zanimljiva.

Oko te teme, ali ne samo oko nje, razvila se kasnije i zanimljiva rasprava, koju možete, kao i cijelo predavanje, pogledati u video prilozima u nastavku, u tri dijela.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci