FOTO ‘Pučka će kuhinja za vrijeme blagdana podijeliti oko 1.200 obroka’

I dok će nekima blagdanski stol biti prenatrpan hranom, ima i onih koji to sebi, nažalost, neće moći priuštiti, a po svoj će obrok u Pučku kuhinju koja djeluje u sklopu Caritasa Varaždinske biskupije. Upravo danas, na Veliki petak, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tradicionalno je nazočio podjeli obroka korisnicima.

U kuhinji se svakodnevno hrani veliki broj korisnika, a djeluje i veliki broj volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika i raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije, pomažu ljudima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Od 270 do 300 korisnika broji Pučka kuhinja. Broj varira, no spremno ‘odgovaramo’ na sve situacije koje se događaju. Grad za potrebe Caritasa mjesečno izdvaja 25.000 kuna, a Županija 5.000. No, prijavili smo i projekt za europske fondove tako da se nadamo iznosu od milijun i 900 tisuća kuna kako bismo kvalitetu podigli na još veću razinu – istaknuo je Ante Šola, ravnatelj Biskupijskog Caritasa, dodavši da će se ovih dana podijeliti oko 1.200 obroka.

Domaća prežgana juha, pohani file oslića i cvjetača na meniju su za današnji ručak, dok će sutra korisnicima biti ponuđen odojak. Šunka i jaja bit će ponuđeni na sam Uskrs.

– Uobičajeno prije Uskrsa, na dan posta, nastojimo se susresti s ljudima koji su u potrebi, čestitati im Uskrs i podijeliti hranu. Najvažnije je da oni vide da nisu ostavljeni i sami, da se ne trebaju plašiti i bojati budućnosti jer neće ostati gladni – kazao je mons. Mrzljak.

– Ljudi su često sami, nedostaje im prijateljstva i blizine, a u ovom domu im to želimo pružiti. Želimo da osjećaju da je ovo njihovo, ovo Crkva nije napravila samo za sebe, Caritas može biti utočište za sve – dodao je biskup.

Osim podjele jela, Udruga Bedem ljubavi je također iskazala veliko srce uoči blagdana. I oni su za korisnike Caritasove kuhinje pripremili prigodne znakove pažnje.

Podjeli su nazočili i župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok te drugi predstavnici Grada i Županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije