Vijesti / Društvo

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Varaždinci su potomci Međimuraca!

ISTRAŽIVANJE POKAZALO Varaždinci su potomci Međimuraca!

Institut za proučavanje međimurske povijesti došao je do još jednog velikog otkrića, značajnog ne samo za Međimurje, već i šire!

Poznati međimurski genetičar i vođa multidisciplinarne skupine Đuro Ekspert u svojoj je posljednoj studiji dokazao da su Varaždinci u biti Međimurci!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema rezultatima njegova višegodišnjeg istraživanja u početku su na ovim prostorima živjeli samo preci Međimuraca, a tek potom su neki od njih, kod kojih se već u vrijeme prije Krista javljala izražena ljubav prema glazbi i arhitekturi koja će stoljećima kasnije biti nazvana baroknom, odlučili preplivati Dravu i naseliti se s druge strane obale.

Ekspert i njegov tim usporedili su genom Međimuraca i Varaždinaca te su zamijetili da se radi o istom setu gena, uz razliku što kod Varaždinaca pojavljuje takozvani 'barokni gen'.

Ekspertovu tezu potkrijepila su i arheološka istraživanja na području Starog grada u Varaždinu gdje je na dubini od osam metara pronađeno nekoliko metalnih objekata, prema prvoj procjeni starih oko 2000 godina, koji neodoljivo podsjećaju na kišobrane.

Nije ovo prvo Ekspertovo istraživanje, on je već dokazao kako su prvi naseljenici u Međimurje došli iz Azije, točnije s područja na kojem se danas nalazi grad Tokio.

No posljednje Ekspertovo istraživanje ni u Međimurju ni u Varaždinu nije dobro prihvaćeno. Dok Međimurci ističu kako Ekspert 'otkriva toplu vodu' i troši javni novac na opće poznate stvari, Varaždinci su najavili kako će po svaku cijenu dokazati kako između Varaždinaca i Međimuraca nema nikakve povezanosti već su to 'dva odvojena svijeta, kako kulturno, tako i genetski'.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci