Vijesti / Društvo

NENAD HORVAT 'Htjeli su me ušutkati, a ja im se nisam želio maknuti s puta'

NENAD HORVAT 'Htjeli su me ušutkati, a ja im se nisam želio maknuti s puta'

- Meni je ovo jako bitna presuda, ovo je jako važan dan – prve su riječi varaždinskog psihijatra Nenada Horvata na oslobađajuću presudu Prekršajnog suda u Varaždinu kojom je oslobođen krivnje za povredu dostojanstva osoba na temelju invaliditeta.

> OSLOBOĐEN Psihijatar Nenad Horvat nije kriv za diskriminaciju branitelja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Svašta sam govorio, bio sam neugodan, bio sam provokativan, bio sam nesimpatičan, ali to u Hrvatskoj nije zabranjeno.

Horvat je za svoj istup na društevnoj mreži Facebook prijavljen prije tri godine od strane triju braniteljskih udruga, Puma, Roda i 104. gardijske brigade, koje su pritom željele biti, kako ističe Horvat, zabraniteljske udruge.

- No to im baš i nije uspjelo. Oni su me prijavili i to ne samo prekršajno, već i kazneno, dakle htjeli su me strpati u zatvor. A htjeli su mi uzeti i licencu, prijavili su me Hrvatskoj liječničkoj komori. Zašto? Zato što sam rekao nešto što se njima ne sviđa – dodaje Horvat.

Govor mržnje

Problem je bio, ističe Horvat, što se očešao u ono u što se pravi Hrvat i domoljub ne smije očešati.

- Kad sam rekao što im se ne sviđa optužili su me za govor mržnje i diskriminaciju. No kaznena prijava je odbačena, prekršajna je odlučena u moju korist, a na komori moja situacija nije toliko loša, dapače. Pokazao sam da u Hrvatskoj na vlasti nisu svete krave. 

Okolina za njegov istup nije imala razumijevanja.

- Svi su me pitali, od moje stare majke pa do suca koji mi je presudio, kaj to tebi treba? Ja imam sve, ženu, djecu, kuću, vikendicu, tri osobna automobila, sve imam i ovime ja nisam želio ništa dobiti. Tisuću puta sam čuo 'ti si u pravu, ali ti si budala' – rekao je Horvat.

O iskrenosti

Dogodilo se baš suprotno, ništa nije dobio, ističe Horvat, no slučaj ga je, kao i njegovu obitelj, koštao mnogo toga.

- To me je koštalo i pozicije, i zdravlja, i mira. Drugi dan nakon mog nastupa nastupila je haranga, nastupio je linč. To je bilo razvlačenje, prijetnje smrću i koješta, ali nije mi krivo. Ispada da sam bio u pravu, ispada da je doba partizanštine, SUBNOR-a, prošlo. Htjeli su me ušutkati, htjeli su disciplinirati. Za njih sam bio zločinački doktor bez domovinskog mozga. Željeli su biti ideološka komisija, a ja im se nisam želio maknuti s puta.

Općinsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe na ovu presudu, no Horvatu to ne predstavlja problem.

- Nije iskrenost za svakoga. Niti da je čuje, niti da je kaže. Koštalo me i zdravlja i fotelje, ali drago mi je da je krenulo u pravom smjeru.

Dodaje da ga još čeka proces pred Hrvatskom liječničkom komorom.

- Sudi mi se da sam narušio ugled liječničke profesije. Štitim li ja ugled svoje procesije tako da sam ulizica i podrepaš ili ju štitim tako što govorim o stvarima koje ne valjaju i koje su pogubne – zaključio je Horvat.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci