Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prije 68 godina rođen je slikar Jurica Varga

VŽ KALENDAR Prije 68 godina rođen je slikar Jurica Varga

7.4.1950. U Varaždinu je rođen Jurica Varga, slikar i organizator likovnih radionica i kolonija. Slikarstvom se bavio od osamnaeste godine, prvi svoj atelje uredio je u Varaždinskoj industriji svile gdje je bio zaposlen. Slikao je uglavnom tehnikom ulja na platnu, teme su mu bile vezane uz Varaždin – dravske pejzaže, bajere, rukavce, radio je portrete, vedute, mrtvu prirodu, krajolike. Izlagao je na više od stotinu izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Sloveniji. Organizirao je i sudjelovao na brojnim likovnim radionicama, bio je voditelj Sekcije udruženih likovnih stvaralaca Varaždina i likovne grupe Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize te ostalih tjelesnih invalida, član varaždinskog Likovnog udruženja. Društvo prijatelja dvorca Maruševec dodijelilo mu je počasnu titulu 'dvorskog slikara'. Jurica Varga umro je u Varaždinu 2008. godine.

7.4.1894. U Varaždinu je u 61. godini umro učitelj glazbe i gradski kapelnik Vaclav Prohaska. Utemeljio je varaždinsku gradsku glazbu, koja je svirala na svim svečanostima, bio je ravnatelj Glazbene škole, a privatno je podučavao violinu i glasovir. Tijekom trideset godina Vaclav Prohaska bio je jedan od glavnih pokretača glazbenog života u gradu Varaždinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

7.4.1748. Na Cvjetnu nedjelju, 7. travnja 1748. godine izbio je jedan od najvećih požara u povijesti grada. Izgorjelo je 119 kuća, više stotina štagalja, staja, kukuružnjaka, hambara i drugih gospodarskih objekata sagrađenih od drveta. Ulice južnog predgrađa varaždina bile su potpuno uništene. Nakon tog velikog požara, u Statut grada varaždina unijeta je odredba da se građani i gradski službenici kod polaganja zakletve moraju obvezati na gašenje požara. Taj dio zakletve glasi: '…Zvun toga, ako vu koji strani Varaša ogenj bi se pripretil, na takovoga gašenje marljivo priskočil tersil se budem…'

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci