Vijesti / Društvo

DIVLJE ODLAGALIŠTE Čehok najavio drastične kazne za odlaganje otpada uz Dravu

DIVLJE ODLAGALIŠTE Čehok najavio drastične kazne za odlaganje otpada uz Dravu

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je sa suradnicima obišao divlje odlagalište uz rijeku Dravu na lokaciji 'Vinokovčak'.

> DIVLJI DEPONIJ Šetnja uz dravski kanal: 'Hoće li se netko napokon pokrenuti!?'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ovo je strašno za vidjeti. Počeli smo čistiti, ne samo ovdje uz kanal, nego i u Dravskoj park-šumi i ostalim dijelovima grada. Akcija proljetnog čišćenja divljih odlagališta je krenula, ali je nemoguće sve očistiti i u svakom trenutku paziti na sve dijelove grada. Jedino rješenje je, uz apel građanima da to više ne rade, početi ozbiljno kažnjavati. Predložit ćemo drastične novčane kazne za takve počinitelje - rekao je gradonačelnik.

U narednih mjesec dana kreće se u čišćenje i uređenje ove lokacije, a nakon toga u planu je ili video-nadzor ili neki drugi oblici prevencije, kao i drastična kažnjavanja počinitelja, jer ovo je i protiv okoliša i protiv zdravlja.

- Akcija počinje, u sljedećih mjesec dana ćemo obuhvatiti sve, a dodatna poteškoća je to što ovo nije naše zemljište. Ono je dijelom u vlasništvu HEP-a, dijelom u vlasništvu Republike Hrvatske i mi ovdje nemamo ingerencije te ne možemo, na primjer, postaviti neke barijere. Grad može napraviti samo ono što je njegova zakonska ovlast i što mu Zakon o vlasništvu dopušta - dodao je Čehok.

Roberto Krajcer, privremeni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam također je pozvao građane da prijave počinitelje na dežurni telefon komunalnog redarstva (099/4200-200), u svakom trenutku, od 7 do 22 sata.

- Bitno je reći da prema sadašnjoj gradskoj odluci, kazna za neovlašteno odlaganje otpada za fizičke osobe iznosi 2.000 kuna, ali prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, kazne za pravne osobe su drastičnije i iznose od 300 do 700 tisuća kuna. Smatram da će i gradska odluka morati ići u tom smjeru, kako bi ljudi izgubili interes da otpad bacaju u prirodu. Nažalost, to je moguće postići prvenstveno kaznama - istaknuo je Krajcer.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci