Vijesti / Društvo

OBILAZAK Židovsko groblje u Varaždinu u četvrtak otvoreno za posjetitelje

OBILAZAK Židovsko groblje u Varaždinu u četvrtak otvoreno za posjetitelje

Židovsko groblje, o kojem brigu vodi varaždinska tvrtka Parkovi, će u četvrtak, 12. travnja, biti otvoreno za sve posjetitelje i zainteresirane za židovsku tradiciju i kulturu.

Početak programa je u 12 sati kod spomenika varaždinskim Židovima, kada će biti polaganje vijenaca od strane Udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije. Nakon toga se svakih sat vremena (u 12, 13, 14, 15 sati) možete uključiti u edukativni obilazak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ulaz je slobodan.

Groblje je inače zatvoreno upravo zbog toga da se, obzirom na svoje kulturne i povijesne vrijednosti, zaštiti od devastiranja.

- Želja je da građanima i posjetiteljima Varaždina približimo lokacije koje nisu na turističkim vodičima. Među njima značajno mjesto zauzima Židovsko groblje, kao kulturno dobro registrirano pri Ministarstvu kulture. Iako se više ne vrše ukopi, preci varaždinskih Židova sahranjivani su tu više od 150 godina. Groblje krase nadgrobni spomenici, ukrašeni ornamentikom i natpisima na hrvatskom, njemačkom i hebrejskom jeziku - poručuju iz Parkova.

Kada je ovo groblje nastalo, kakvi su židovski pogrebni običaji, koje su najznačajnije sahranjene osobe, između koga se vodila borba na groblju te na ostala pitanja odgovarat će prof. Milivoj Dretar, kojemu ovo neće biti prvi puta da zainteresirane goste provede Židovskim grobljem.

Jom hašoa obilježava se krajem hebrejskog mjeseca nisana, a komemorira se preko šest milijuna ubijenih Židova tijekom Holokausta (hebr. Šoa).

- Varaždin je neraskidivo vezan uz židovsku zajednicu, tu je 1777. osnovana prva izraelitska općina na tlu Banske Hrvatske, u gradu se nalaze čak dvije sinagoge, a Varaždin nažalost nosi tužni epitet prvog Judenfrei grada u NDH. U ljeto 1941. iz grada je odvedeno navodno 350 Židova od kojih se velika većina nije nikad više vratila. U jednom zagrebačkom domu za starije živi posljednja varaždinska Židovka, Eva Akerman koja potječe iz ugledne ljekarničke obitelji Krajanski - rekao je povjesničar Milivoj Dretar koji je zadužen za edukativni obilazak groblja.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci