Vijesti / Društvo

FOTO 'Trebala su tri dana da se uništi stoljeća židovske kulture u Varaždinu'

FOTO 'Trebala su tri dana da se uništi stoljeća židovske kulture u Varaždinu'

Na Židovskom groblju u Varaždinu danas je obilježen Jom hašoa, Dan uspomena na žrtve holokausta. Komemoracija je započela polaganjem vijenaca od strane Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije. Prisustvovali su zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar, predsjednik koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Ognjen Kraus, zagrebački rabin Moše Prelević te brojni građani.

- Danas se sjećamo šest milijuna Židova koji su stradali po rasnom zakonu, zato što su bili drugačiji. Kad vidim ovo lijepo groblje i pomislim da danas tu više nema židovske zajednice, onda mi je jasno što se dogodilo. Nestala je jedna zajednica koja je ovom gradu dala veliki obol. Ostalo je groblje, nekoliko predaka, ostala je nekadašnja sinagoga. Ono što treba znati jest da su ovi ljudi stradali po rasnim zakonima Nezavisne Države Hrvatske, u Hrvatskoj je postojao 51 logor kojeg su vodile ustaše. I dok se ta istina ne počne govoriti, ova zemlja nema budućnost - rekao je Ognjen Kraus te dodao kako danas nije samo odavanje počasti stradalim Židovima, već svima koji su mislili drugačije od NDH-a.

Milivoj Dretar istaknuo je kako je holokaust bio najveće zlo koje je pogodilo ljudski rod u povijesti, a tragična sudbina zdesila je i židovsku zajednicu u Varaždinu.

- Zašto obilježavati ovaj dan? Zato jer se želimo sjetiti naših sugrađana. Zašto na židovskom groblju? Zato jer je, uz razrušenu sinagogu, ovo jedino mjesto koje izravno podsjeća na nekadašnju židovsku zajednicu - istaknuo je Dretar.

Dodao je kako se NDH-a monstruozno odnosila prema Židovima, Romima, Srbima, obiteljima partizana, a nije pošteđeno ni samo groblje što se na nekim spomenicima može i vidjeti.

- U crne dane, 12., 13. i 14. srpnja 1941. iz Varaždina su odvedeni gotovo svi Židovi. Varaždin je bio prvi 'judenfrei' grad u NDH, kako su ga hvalile režimske novine. Trebala su samo tri dana da se uništi stoljeća židovske kulture u Varaždinu - zaključio je Dretar.

Rabin Moše Prelević potom održao je molitvu za žrtve holokausta.

Nakon komemoracije, Milivoj Dretar zainteresirane građane poveo je u obilazak groblja, za koje nije nedostajao interes. Groblje je bilo otvoreno od 12 do 15 sati za razgled.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!