Vijesti / Društvo

Zabrinjavajući trend: 'Necijepljeno 15,881 dijete, na pomolu epidemija ospica'

Zabrinjavajući trend: 'Necijepljeno 15,881 dijete, na pomolu epidemija ospica'

U posljednjih pet generacija predškolaca čak 15,881 dijete u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica, rubele i zaušnjaka, rečeno je na jučerašnjem skupu o cijepljenju održanom u Hrvatskom liječničkom zboru u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih liječničkih društava.

Taj podatak iznio je dr. Bernard Kaić iz HZJZ-a rekavši kako spomenuti broj necijepljene djece od 2012. do 2017. godine znači da protiv ospica, rubele i zaušnjaka u nas nije cijepljeno oko osam posto predškolske djece.

- Ako se trend ne promijeni, imat ćemo epidemiju i ospica i hripavca i zapravo se malo čudim što je još uvijek nemamo. Ovo je jako zabrinjavajuće jer županije s malim cjepnim obuhvatom imaju veliki apsolutni broj djece osjetljive na ospice i taj postotak dovoljno je velik za izbijanje epidemije - rekao je dr. Kaić.

Roditelji kojih sve veći broj odbija svoju djecu cijepiti cjepivom protiv ospica rubele i zaušnjaka javno govore o njegovim posljedicama, na što struka odgovara da tu ne postoji povezanost.

Općenito je s jačanjem antivakcinalne kampanje raslo nepovjerenje u prevenciju bolesti cijepljenjem pa tako već godinama pada broj cijepljene djece.

Nije to hrvatska osobitost, isto se događa i u drugim zemljama koje pak bilježe i epidemije ospica te smrtne slučajeve. Kako se moglo čuti jučer u Liječničkom zboru, pad procijepljenosti, osim protiv ospica, lani je kod nas nastavljen i protiv difterije, tetanusa i hripavca, rekao je dr. Kaić najavivši na istom događanju kako je u Ministarstvo zdravstva upućen prijedlog da se u program cijepljenja od iduće godine uvede i cjepivo protiv pneumokoka.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!