Vijesti / Društvo

Hrvatske vode će uložiti 120 miljuna kuna u obranu od poplava u Velikom Bukovcu

 Hrvatske vode će uložiti 120 miljuna kuna u obranu od poplava u Velikom Bukovcu

Hrvatske vode trebale bi u slijedećih nekoliko godina uložiti gotovo 120 milijuna kuna u 'Projekt obrane od poplave na slivu rijeke Bednja'.

Upravo njegovom realizacijom poplave koje su u posljednjih nekoliko godina uzrokovale velike štete na području Općine Veliki Bukovec više neće stvarati probleme njenim mještanima i gospodarskim subjektima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, nedavno je o tom projektu razgovarao s čelnim ljudima Hrvatskih voda predvođeni generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem te čelnim ljudima Varaždinske županije prilikom prezentacije samog projekta.

- Ovaj projekt znači mnogo za Općinu Veliki Bukovec. Poznato je da smo prije nekoliko godina imali veliki poplave i na rijeci Plitvici i na rijeci Bednji. Pozdravljam projekt i sve one koji su zaslužni za njegovo pokretanje. Uvijek ćemo podržati takve projekte i sudjelovati u njihovoj realizaciji - izjavio je načelnik Vrbanić.

Projekt obuhvaća izgradnju četiri retencije na području gradova Novog Marofa i Lepoglave te općina Bednja i Donja Voća kao i dva obostrana nasipa na području općina Sveti Đurđ, Mali te Veliki Bukovec.

Najveći zahvat u sklopu projekta bit će na rijeci Bednji, od granice s Gradom Ludbregom do granice s Općinom Mali Bukovec.

- Radi se oko 7 kilometara toka rijeke Bednje koja u tom dijelu ima jako velik protok vode. Prije četiri godine, nakon velikih poplava, na neki je način riješen taj nasip, ali ove godine, nakon ponovnih visokih vodostaja, pokazalo se da bi nasip na dva ili tri mjesta mogao popustiti i Hrvatske vode po hitnom postupku saniraju te dijelove. Ako ovaj projekt bude realiziran u obimu koji je sada predviđen, to će vjerojatno trajno riješiti situaciju - zadovoljno je konstatirao Vrbanić dodajući da bi se ovim projektom u potpunosti uklonila opasnost od poplava rijeke Bednje.

Osim za stanovništvo ovo je značajna vijest za poslovanje postojećih gospodarskih subjekata u Općini Veliki Bukovec, ali i za potencijalne nove investitore.

Da je ovo izrazito važan projekt svjesni su i u Hrvatskim vodama. Generalni direktor Đuroković istaknuo je kako su spomenuta područja poplavna na kojima se, nažalost, u zadnje vrijeme često događaju poplavne epizode.

- Iz tog razloga napravljene su studije izvodljivosti sliva Bednje, a radi se studija utjecaja na okoliš i tu smo da iznudimo rješenje uz pomoć retencija i izgradnje nasipa kako bismo ta područja uz rijeku Bednju što bolje zaštiti i spriječili štete od poplava - zaključio je Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!