Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Održane prve demonstracije protiv vladavine bana Khuena Hedervaryja

VŽ KALENDAR Održane prve demonstracije protiv vladavine bana Khuena Hedervaryja

16.4.1730. U Lepoglavi je umro Ivan Krištolovec, pavlin, književnik. Rodio se u Varaždinu 1658. godine. Bio je general pavlina u Hrvatskoj, predavač teologije u lepoglavskom učilištu. Godine 1718. u Beču je objavio knjigu „Život svete Marte i Magdalene“, a na hrvatski je preveo djelo Tomasa Kempisa 'Od nasleduvanja Kristustuševoga knjige četiri'.

16.4.1854. U Varaždinu je umro Matija Jeremitz, graditelj orgulja. Rođen je 1779.godine, nakon što je izučio stolarski zanat počeo je raditi kao orguljaški majstor. Gradio je i popravljao orgulje  u crkvama u Knegincu, Gornjoj Rijeci, Vukovoju, Dropkovcu, Krapini, izradio je dispozicije za orgulje u Lupoglavu i Posavskim Bregima. Bio je jedan od najtraženijih varaždinskih majstora orgulja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

16.4.1903. U Varaždinu su održane prve velike demonstracije protiv dvadesetogodišnje vladavine bana Dragutina Khuena Hedervaryja, koji je imao potporu velikog župana Varaždinske županije Radoslava Rubida. Povod za početak demonstracija bio je postavljanje mađarskih natpisa na palači Prometne uprave  državnih željeznica u Zagrebu i mađarske zastave na željezničkom kolodvoru u Zaprešiću. U Varaždinu se okupilo više od 200 radnika, šegrta, građana i seljaka iz obližnjih sela Trnovca, Zbelave, Jalkovca. Uz povike „Dolje Hedervary!“, „Abzug ubido!“, „Dolje mađaroni!“, demonstranti su razbijali prozore na javnim zgradama, kolodvoru i kućama istaknutih gradskih mađarona. Dio demonstranata je uhićen, privremeno je obustavljena nastava u šegrtskoj školi, uveden je policijski sat. Ipak, već 20. travnja ponovno se demonstriralo pa su vlasti pozvale u pomoć vojsku i tada je uhićeno, a kasnije osuđeno 26 seljaka.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!