Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR 1609. godine rođen Juraj Habdelić, književnik i leksikograf

VŽ KALENDAR 1609. godine rođen Juraj Habdelić, književnik i leksikograf

17.4.1914. U Stažnjevcu kraj Ivanca rodio se Ferdo Ladika, slikar. Od 1944. do 1959. godine bio je profesor crtanja u varaždinskoj gimnaziji, scenograf u kazalištu. Pored samostalnih izložbi slika izlagao je na nizu kolektivnih izložbi.

17.4.1881. U Varaždinu se rodio Jurislav Janušić, književnik i novinar. Gimnaziju je maturirao u rodnom gradu, Filozofski fakultet završio u Zagrebu. Zajedno sa Brankom Vodnikom uređivao je list „Mlada Hrvatska“. Utemeljio je glasilo napredne hrvatske omladine „Hrvatski đak“. Pisao je pjesme, književne kritike. Umro je mlad, u 27.godini života, 1908.godine.

17.4.1609. Rodio se Juraj Habdelić, književnik i leksikograf. U Beču je studirao filozofiju i teologiju te stupio u isusovački red. Zajedno sa Pavlom Lončarićem prvi je profesor na isusovačkoj gimnaziji u Varaždinu utemeljenoj 1636.godine. Radio je kao gimnazijski profesor u Rijeci i Zagrebu te sveučilišni profesor u Zagrebu i Trnavi. Godine 1670. izdao je u Grazu džepni rječnik sa oko 12 000 riječi – „Dikcionar ili reči slovenske zvekšega v kup zebrane, u red postavljene i dijačkemi zlahkotne“. Bio je to prvi rječnik hvatskoga kajkavskog govora. Juraj Habdelić autor je književnih djela „Zercalo Marijansko“ i „Pervi otca našega Adama greh“. Umro je 1678.godine u Zagrebu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!