Vijesti / Društvo

NOVI STUDIJI 'Sveučilište Sjever postat će lider u STEM područjima obrazovanja'

NOVI STUDIJI 'Sveučilište Sjever postat će lider u STEM područjima obrazovanja'

Dobre vijesti za sve buduće, ali i sadašnje studente Sveučilišta Sjever! Već od ove jeseni, točnije, 1. listopada, u Sveučilišnom centru Varaždin krenut će, uz postojeće, novi preddiplomski i diplomski studiji.

- Studij se otvaraju u skladu s potrebama na tržištu, nastavljamo razvijati studijske programe u STEM području znanosti, više od 90 posto, čime smo lideri u tom području obrazovanja - istaknuo je prof. dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Uz postojeće preddiplomske studije (Multimedija, oblikovanje i primjena, Proizvodno strojarstvo, Elektrotehnika, Graditeljstvo, Tehnička i gospodarska logistika i Sestrinstvo) bit će dostupni i novi preddiplomski studiji Mehatronike i Fizioterapije.

Na diplomskoj razini osim postojećih studija (Poslovne ekonomije i Odnosa s javnostima) od jeseni će se izvoditi i studiji Multimedija, Strojarstvo i Graditeljstvo.

Rektor je dodao da su diplomski studiji i svojevrsno ispunjenje obećanja sadašnjim studentima Sjevera koji žele nastaviti daljnje obrazovanje.

- Kvote nisu prevelike, ali smatramo da će biti zadovoljavajuće za potrebe studenata. Na diplomske sveučilišne studije upisivat ćemo 20 do 30 studenata i isto toliko izvanrednih studenata. Na preddiplomskoj razini kvote će biti veće, 30 do 35 redovnih i četrdesetak izvanrednih. Vjerujemo da smo time ispunili zadaću prema našem gradu i regiji te da ćemo gospodarstvu osigurati kvalitetne kadrove za daljnji razvoj privrede Hrvatske - kazao je Milković.

Prorektor Sveučilišnog centra Varaždin, izv. prof. dr.sc. Damir Vusić, istaknuo je da je prilikom kreiranja novih studentskih programa uvaženo mišljenje brojnih dionika.

- Osim gospodarstva, osluškivali smo i želje studenata, koji se, uz nas, tome najviše vesele. Sveučilište Sjever kao jedan od glavnih strateških ciljeva ima razvoj studijskih programa u STEM području, što i činimo - kazao je, dodavši da čine nešto što je 'prirodni slijed na tržištu visokog obrazovanja'.

- Zadovoljni smo razvojem, no moram priznati da potrebe gospodarstva ne možemo zadovoljiti. Naime, trenutna situacija je takva da tržište vapi za kadrovima, a bili bismo sretni kad bi studenti nakon završetka obrazovanja ostali u Hrvatskoj - rekao je Vusić.

Pročelnik Odjela za strojarstvo, doc.dr.sc. Vlado Tropša, predstavio je preddiplomski studij Mehatronike i diplomski studij Strojarstva.

- Svjesni smo da u brojnim tvrtkama postoje trendovi automatizacije voznog parka, razvoja mehatroničkih sustava, za što je potreban novi profil zanimanja koji će integrirati različita tehnička područja. Iz Gospodarske komore smo dobili upite za tim zanimanjima, na što smo i odgovorili novim studijskim programima - kazao je Tropša.

- Diplomski studij Strojarstva svojevrsni je nastavak postojećeg preddiplomskog Proizvodno strojarstvo. Riječ je o postupcima osmišljavnja proizvoda, ali i certificiranja, budući da smatramo da proizvodi u našoj županiji zaslužuju dodatnu vrijednost prilikom proizvodnje.

Novi stručni preddiplomski studij Fizioterapija trajat će šest semestara, čime se stječe 180 ECTS bodova, kazao je pročelnik Odjela za sestrinstvo, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina.

- Cilj fizioterapije jest optimiziacija i funkcionalnost pokreta, tako da ovaj vid terapije sve više dolazi do izražaja. Naši studenti će kroz ciklus obrazovanja dobiti dodatne kompetencije, znanja i vještine koje će se moći primijeniti u primarnoj zdravstvenoj praksi. Konačno će, nakon godina upita, studij početi s radom, a nakon tri godine studenti će biti pripremljeni za tržište rada. Osim toga, dobili smo i znanstvenu dopusnicu iz područja biomedicine tako da možemo pokrenuti ostale studije iz tog područja - kazao je.

Sveučilišni diplomski studij Multimedije bit će 'jedan od najmodernijih studija multimedija u ovom dijelu Europe', kazao je doc.art. Robert Geček, pročelnik Odjela za multimediju, oblikovanje i primjenu.

- Bazirali smo se na najnovijim multimedijalnim sadržajima te želimo da studenti dobe kompetencije iz područja izrade video-igara koje su po zaradi lani bile ispred filmske industrije. U tom je sektoru zapošljavanje vrlo dobro, sve se bazira na multimedijskim sadržajima. Najvažnije što smo uveli bit će virtualna i proširena stvarnost, a bazirat ćemo se na projektnoj nastavi. Napravili smo novi digitalni audio i video studio, a želja nam je pokrenuti i studentsku televiziju - opisao je.

Diplomski sveučilišni studij Graditeljstva predstavio je prof.dr.sc. Božo Soldo, pročelnik Odjela za graditeljstvo.

- Novi studij sustavno će kod studenata razvijati kritičku svijest o aktulanim pitanjima te sposobnost rješavanja problema i upravljanja projektima vezanim uz građevinarstvo. Studenti će, između ostalog, steći znanja za samostalno rukovođenjem gradilištem, organizaciju i tehnologiju građenja. Interes javnosti postoji, tako da očekujemo velik broj studenata - kazao je.

Trenutno u Sveučilišnom centru Varaždin studira između 2.600 i 2.800 studenata, a povećanjem upisnih kvota na razini preddiplomskih i diplomskih studija, u oba centra, broj će narasti za 500 do 1.000 studenata na godišnjoj razini, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!