Vijesti / Društvo

Dan planeta Zemlje podjelom platnenih vrećica obilježen na varaždinskom placu

Dan planeta Zemlje podjelom platnenih vrećica obilježen na varaždinskom placu

Varaždinski plac danas je bio poprište ekološke akcije koju su zajedničkim snagama organizirali Udruga Medenjak, Gradska tržnica i Čistoća.

Kako bi potaknuli Varaždince da razmišljaju 'zeleno', spremno je bilo čak 300 platnenih vrećica koje su posjetitelji placa mogli osvojiti ako su bili točni na jednostavnom eko kvizu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Na placu vodimo brigu o ekološkom zbrinjavanju otpada, stoga smo se rado pridružili ovoj akciji povodom Dana planeta Zemlje. Iako je korištenje plastičnih vrećica nemoguće izbjeći, čak će i najmanje promjene u navikama građana znatno smanjiti količine teško razgradivog otpada, stoga je svaka ovakva inicijativa dobrodošla - rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar

Članice Medenjak u ovoj su prigodi ujedno počastile Varaždince specijalitetima iz svoje kulinarske radionice. Bilo je tu čipsa od palente, medenjaka od heljdinog i kukuruznog brašna, energetskih pločica od zobenih pahuljica, grisina od pira sa chia sjemenkama, krekera od kukuruznog i pirovog brašna itd. Osim kušati, posjetitelji su mogli i saznati kako se neke od ovih zdravih grickalica pripremaju.

Zrnka Šulak, dopredsjednica Udruge Medenjak istaknula je kako su zadovoljni odazivom akciji jer mnogi su građani zahvaljujući eko kvizu zastali i razmislili što plastika čini Zemlji: 'Jedna se plastična vrećica razgrađuje tisuću godina, a njihovim nepravilnim odlaganjem najviše su ugrožene ptice i sisavci.'

Nakon Dana planeta Zemlje, na placu uskoro slijede druga događanja. Već 5. svibnja održat će se svečana podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka' i 15. obljetnica obnove placa, dok je za 27. svibnja najavljen 11. Varaždinski sejem.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci